Uzmanlardan yeni uyarı: Yapay Zeka insanlığı yok edebilir!

Aralarında ChatGPT'nin yaratıcısı Sam Altman'ın da bulunduğu bir grup şirket yöneticisi ve uzman, yapay zekanın yükselişinin insanlığı “yok etme” tehdidi barındırdığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli “kar amacı gütmeyen” bir kuruluş olan Center for AI Safety sitesinde bir bildiri yayınlandı.

İmzacılar, Yapay Zeka (YZ) ile ilgili risklerin "pandemiler ve nükleer savaşlar gibi toplumsal düzeydeki diğer risklerle aynı şekilde küresel bir öncelik" olarak ele alınması gerektiğini yazdı.

Yapay zekanın kurucu babalarından biri olarak kabul edilen ve aynı zamanda bildirinin imzacılarından olan Geoffrey Hinton, mayıs ayı başlarında Google'daki görevinden ayrıldığında yapay zekanın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Hinton, New York Times'ta YZ sektöründeki gelişmelerin "toplum ve insanlık için derin riskler" oluşturduğunu belirtmişti.

OpenAI'nin kurucularından olan ve yönetim kurulundan ayrılan milyarder Elon Musk ve yüzlerce küresel uzman, mart ayında yapay zekanın “insanlık için büyük riskler” oluşturduğunu belirterek, bu yönlü araştırmalara altı aylık mola verilmesi çağrısında bulunmuştu.

ChatGPT’nin son sürümü olan CPT-4 ile birlikte endişeler daha da tırmandı. Amerikalı Sam Altman’a göre yapay zeka seçimleri manipüle ederek veya işgücü piyasasını alt üst ederek "dünyaya ciddi zararlar verebileceği" endişesini dile getirdi.

Otonom yapay zekalar, üretken yapay zekaların daha fazla gelişmesine yol açtı. Bu özerk yapay zekalar, denetim olmadan kendi başlarına öğreniyor ve içerik oluşturmak için insan aklını taklit ediyor.