Çakmak’ın ailesine açıklama bile yapılmadı

İran askerleri tarafından Şemdinli’deki köyünde bir ay önce katledilen 25 yaşındaki Rüstem Çakmak’ın ailesine bir açıklama bile yapılmadı. Bu, Hakkari’nin sınır bölgelerinde işlenen ilk cinayet de değildi.

Doğu ve Güney Kürdistan’a sınırı olan Hakkari, özellikle İran ve Irak ile yoğun ilişkiler içinde. İnsani, ticari, tarihi ve kültürel bağları var. 280 binden fazla nüfusu olmasına rağmen üretimin hemen hemen hiç olmaması nedeniyle yoksulluk ve işsizlik giderek artıyor. Bu nedenlerden birçok Hakkarili, iş bulmak umuduyla Türk metropollerine göç etmek veya sınır ticareti yapmak zorunda kalıyor. Sınır ticareti yapan yurttaşlar, ölümü göze alıyor. Son olarak 15 Ağustos’ta Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Şikeftan (Mağaraönü) köyünde oturan 25 yaşındaki Rüstem Çakmak, İran askerleri tarafından katledildi.

Akrabası ve arkadaşı Muhyettin Mavi, şunları söyledi: “Pozitifti, etrafına neşe saçıyordu. Her zorlukta da yüzünden tebessüm eksilmezdi. Çocukluğumuzdan beri yan yana, kol kolaydık. Ailesi katledilmesini kabullenemedi. Kendi topraklarında İran askerleri tarafından katledilmesini sindirmek mümkün değil. Devlet organları, bunun üzerinde durdu mu, herhangi bir girişimde bulundu mu, belli değil. Oldu bittiye getirilir gibi ciddiye alınmadı.”

Bugüne kadar aileye detaylı bir açıklama dahi yapılmadığını söyleyen Mavi, “Yapılan tek açıklama ‘başınız sağolsun, bu hususun üzerinde duracağız’ şeklindeydi” dedi.

ÖLSÜN DİYE BAŞINDA BEKLEDİLER

Mavi, olay gününü de şöyle anlattı: “Sabah saatlerinde piknik için yaylaya kurbanlık almaya giderken İran askerleri tarafından köyün su deposu üzerinde yakın mesafede vuruluyor. İki çobanın Rüstem’in yanına yaklaşmasıyla beraber çobanlara da ateş açılıyor. Çobanın köylülere haber vermesiyle giden köylüler de askerler tarafından engelleniyor. Yaklaşık bir buçuk saat Türkiye’nin resmi sınırları içinde yaralı halde yerde olan Rüstem’in imdadına hiçbir şekilde yetişmesine müsaade edilmeyip köylülere ateş açılıyor. O arada kan kaybediyor. Rüstem’in artık öldüğüne kanaat getirdiklerinde müsaade ediyorlar. Can veren Rüstem, bütün müdahalelere rağmen kurtarılamıyor.”

RÜSTEM İLK DEĞİLDİ

Bu, Hakkari’nin sınır bölgelerinde işlenen ilk cinayet değildi. 

-Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 14 yaşındaki Vedat Ekinci, 1 Ağustos 2019 tarihinde Derecik sınırında silahla vuruldu.

-Gever’e bağlı Esendere Beldesi Awyan (Duranlar) köyünde, evinin 50 metre ilerisinde bulunan ahırdaki atına ve tayına 29 Ekim 2020’de bakmaya giden 61 yaşındaki Şerali Dereli, askerlerce açılan ateş sonucu sırtından vurularak katledildi.

-Hakkari’nin Derecik ilçesinin Yeşilova Mahallesi’nde 30 Kasım 2020’de palamut toplamak ve piknik yapmak isteyen üç yurttaşa askerlerce açılan ateş sonucu, 16 yaşındaki Özcan Erbaş ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Erbaş yaşamını yitirdi.

-Hakkari’nin Bulvar Caddesi'nde 2 Aralık 2020 günü akşam saatlerinde sıkışan trafikte bir polis, tartıştığı Remzi Duman ve Metin Öztunç’u silahıyla yaraladı.

-Derecik’e bağlı Derindere köyünde 30 Aralık 2020’de piknik yapan yurttaşlara askerlerin açtığı sonucu Reşit Ekinci yaralandı.

-Gever’de 12 yaşındaki Nihat Şerzan Akdoğan, 1 Nisan 2021’de zırhlı polis aracının çarpması sonucu yaralandı.

-Derecik’in Yeşilova köyünde yaşayan 18 yaşındaki Mehmet Dinç, 22 Mayıs 2021’de koyunlarını otlattığı sırada askerler tarafından açılan ateş sonucu bacağından vurularak yaralandı.

Derecik’in Hacı Bey köyü Derindere mezrası sınırında 18 Mayıs 2021’de Şahap Şendol (23) ile Celil Ekinci (17) askerlerin ateşiyle yaralandı.