Çin alarma geçti, virüs yayılıyor

Çin’de ortaya çıkan yeni virüs en az 9 kişinin ölümüne yol açarken, mutasyona uğrama endişe başladı. Bir çok ülkeye sıçraya virüse karşı Çin alarma geçti.

Ulusal Sağlık Komisyonu Bakan Yardımcısı Li Bin, virüsün 440 hastada tespit edildiğini belirtti. Li Bin, nefes yoluyla bulaşan virüsün mutasyona uğrayarak daha kolay bir şekilde yayılabileceği uyarısında bulundu.

25 Ocak Çin Yeni Yılı nedeniyle yüzlerce milyon kişinin yer değiştirmesi bekleniyor. Bu da virüse ilişkin yayılma endişesini arttırıyor. Merkezi hükümet tedbirler almaya başladı.

Hükümet bu Salı günü yaptığı açıklamada salını Sras ile aynı kategoride ele aldıklarını duyurdu. Sras (Şiddetli akut solunum yolu sendromu) virüsü, 2002-2003 yıllarında kıta Çin ve Hong’da 650 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Mevcut durumda virüs Çin vilayetlerinin neredeyse yarısına yayıldı. Şangay ve Pekin gibi megapoller de buna dahil.

Dışarıda ise Japonya, Güney Kore, Taylan ve Tayvan’dan sonra ABD’de de ilk virüs vakası tespit edildi. ABD’deki virüsün, Çin’in Wuhan kentinden gelen 30’lu yaşlardaki bir kişide tespit edildiği bildirildi. Virüs, Aralık ayında Wuhan'da bir pazaryerinde ortaya çıkmıştı. Yetkililer ilkin insandan insana bulaşma ihtimalinin düşük olduğunu savunmuşa ancak, Salı günü resmi olarak insandan insana bulaştığını açıklamışlardı. 

Mevcut durumda hastalığın tespit edildiği kişiye ilişkin tek çözüm karantinaya almak olarak belirtiliyor.

Avustralya’da da bir kişide Çinli bir kişide semptomların görülmesi üzerine evinde gözetim uygulandı. Yetkililer, sözkonusu kişinin virüsü taşımadığını bildirdi.