İngiltere’de sağlık sistemi çökmek üzere

İngiliz doktorlara göre sağlık sisteminin yetersiz kalışı ülke çapında binlerce kişinin hayatını riske atıyor. Sunak hükümetinin ciddi çözümler geliştirmemesi nedeniyle sağlık çalışanları grev kararı aldı.

İngiltere’de devlet hastaneleri ve aile doktorlarının bağlı olduğu Ulusal Sağlık Hizmeti (National Health Service-NHS) tarihinin en büyük krizini yaşıyor.

NHS’nin yetersiz sağlık hizmeti vermesinden dolayı yakın dönemde haftada 500 kişinin yaşamını yitireceği uyarısında bulunan doktorların bağlı olduğu sendika ve birlikler hükümeti “acilen çözüm bulmaya” çağırdı.

Guardian gazetesine konuşan acil tıp doktorları birliği Royal College of Emergency Medicine Başkanı Dr. Adrian Boyle “Şu anda ambulans ve hastanelerin acil bölümünde doktor bekleme süresi tanık olduğum en uzun süre. Özellikle Noel tatili nedeniyle uzun beklemelerden dolayı birçok kişi hayatını kaybetti” dedi.

Aralık ayında hem Covid vakalarındaki artış hem de grip salgını yüzünden hastanelerin dolup taştığını belirten Dr Boyle, sağlık sistemindeki sorunların çözülmemesi halinde orta vadede 300 ile 500 arasında kişinin hayatını kaybedeceğini bildirdi.

ACİLDE BEKLEME SÜRESİ ORTALAMA 12 SAAT

Yaygın İngiliz medyasında yer alan haberlere göre özellikle Kuzey İrlanda’da sağlık sistemi çökmek üzere. Belfast’taki birçok hastane yeni yılla birlikte çalışanlarını arayarak tatil ve izinlerini yarıda keserek görevlerinin başına geçmelerini istedi. Bazı hastanelerin ise ciddi belirtileri olmayan hastaları eve gönderdiği öğrenildi.

NHS’nin verilerine göre aralık ayında ülke çapında 40 bin civarında hasta ortalama 12 saat hastanelerin acil bölümünde doktor bekledi. Bu rakam, Kasım ayına göre yüzde 350 artış demek. Noel sonrası hastanelerdeki bekleme süresinin ise ikiye katlandığı ifade ediliyor.

Milyarder Başbakan Rishi Sunak sağlık sistemine yöneltilen eleştirileri haksız buluyor. Sunak son açıklamasında sağlık sisteminin içinde bulunduğu krizi grip salgınına bağladı ve sorunların yakın bir dönemde çözüleceğini öne sürdü. Financial Times’e konuşan Başbakan Sunak’ın sözcüsü sorunların geçici olduğunu belirterek, çözüm için hükümetin yeterli bütçeyi ayırdığını savundu.

HASTA YATAĞI SAYISI AVRUPA ORTALAMASININ ALTINDA

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre kişi başına düşen hasta yatağı sayısı Avrupa ortalamasının altında. İngiliz hükümetinin sağlık sisteminde yaşanan bu krize ciddi çözümler bulamaması yüzünden önümüzdeki haftadan itibaren sağlık çalışanları greve gidecek. Ambulans şoförleri 11-12 Ocak arası, hasta bakıcıları ise 18-19 Ocak arası iş bırakacak.

İngiltere’deki sağlık krizi geçtiğimiz Kasım ayında diyabet hastası 54 yaşındaki Teresa Simpson’un ölümü ardında ülkenin en önemli gündemi haline geldi. İngiltere'nin Hull kentinde yaşayan Simpson’un rahatsızlanması sonrası eşi acil servisi aramış, ancak ambulans 16 saat sonra gelebilmişti.