İnsanlık krizinin yaşandığı Yemen yolsuzluk batağında

Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası yaptırımları kontrol etmekle görevlendirilen uzmanlar tarafından hazırlanan rapora göre Husiler son bir yılda, Yemen hükümetinin yolsuzluk yaptığı alanlarda ilerleme kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi’ne geçen Cuma günü sunulan ve AFP’nin de elde ettiği rapora göre, Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti Husiler ve Güney Geçiş Konseyi lehine stratejik toprakları kaybetti. Bunun da BM Güvenlik Konseyi’nin 2216 sayılı siyasi çözüm kararına aykırı olduğu belirtildi.

Uzmanlar, kara para aklama ve yolsuzluk eylemlerinin “beslenme hakkının ihlal edilerek, Yemenlilere yönelik gıda tedariklerine erişimi engellediğini” vurguladı.

YEMEN HÜKÜMETİNDEN PARA ÇALMAK İÇİN ÖZEL PROGRAM

Raporda, Yemen hükümetinin “Suudi Arabistan tarafından verilen paraları zimmete geçirmek için” bir program hayata geçirdiğine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, “423 milyon dolar kamu parası illegal olarak esnaflara transfer edildi” dedi.

Raporda, “Husi karşıtı güçler arasında, iç mücadelelerle ortaya konulan tutarlı bir stratejinin olmayışı ve bölgesel destekleri arasındaki anlaşmazlıklar Husilerin güçlenmesine hizmet etti” tespiti yapıldı.

Yemen’deki çatışmanın taraflarına dış desteğin boyutlarını belirsizliğini koruduğunun belirtildiği raporda, “Birleşik Arap Emirlikleri, (Suudi Arabistan liderliğindeki) Yemen’de Meşruiyeti Yeniden Kurma Koalisyonu üyesidir, ama Güney Geçiş Konseyi’ne olan desteği Yemen hükümetini baltalıyor” vurgusu yapıldı.

Raporda Husilerin de kamu parasını toplamaya devam ettiği vurgulandı. Uzmanlara göre Husiler, “vergi ve devletin diğer gelirlerini topluyor, bunun büyük kısmı savaş çabalarını finanse etmek için kullanılıyor.”

HUSİLER SAVAŞ ÇABALARINI FİNANSE ETMEK İÇİN KAMU PARASINI ÇALIYOR

Husilerin, “operasyonlarını finanse etmek için 2019 yılında Yemen hükümeti kasalarını doldurmaya, maaşları ödemeye ve vatandaşlara temel hizmetleri sunmaya yönelik olan paralardan en az 1,8 milyar doları zimmetine geçirdiği” kaydedildi.

Raporda, “Giderek daha fazla kanıt, İran’daki bireyler veya kurumların Husilere yönelik önemli miktarlarda silah ve bileşenlerini sağladığını salık veriyor” denildi.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler’in 2021 yılı Yemen perspektifleri de karamsar olarak kalmaya devam ediyor. BM’ye göre 16 milyon kişi açlık çekecek.