İran’da 22 bin eylemci aftan yararlandırıldı

İran’da bir süre önce çıkarılan af kapsamına, “jin jiyan azadî” isyanına katılanların da bir kısmının alındığı bildirildi. Eylemlerde tutuklananlardan 22 bininin aftan yararlandığı açıklandı.

İran devleti şubat ayında af çıkarmıştı. İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei, Yargı Erki Yüksek Şurası toplantısında dini lider Ali Hamaney’in 5 Şubat’ta imzaladığı af kararından yararlanan tutuklular hakkında bilgi verdi.

ISNA haber ajansına göre Ejei, “Şu ana kadar 82 bin kişi af kapsamına girdi. Bunlardan 22 bini isyana (Jina Emînî için eylemlere) katılanlardır” dedi.

Ejei, diğer tutuklulardan yaklaşık 60 bin kişinin serbest bırakıldığını ifade ederken, son af kararıyla 34 bin kişinin de cezalarının düşüldüğünü sözlerine ekledi.

Kürt genç kadın Jina Emînî’nin 16 Eylül’de Tahran’da ahlak polislerince katledilmesiyle başlayan isyanda İran İnsan Hakları örgütüne göre 64’ü çocuk ve 39’u kadın olmak üzere en az 488 kişi katledildi. Gerçek bilançonun daha ağır olduğu tahmin ediliyor. Onbinlerce kişi de tutuklandı.

Kadınların öncülüğünde başlayan bu isyan sırasında kasım ayından itibaren bu kez kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullar gazlı saldırıların hedefi olmaya başladı. Yüzlerce okul hedef alınırken, yetkililere göre en az 13 bin öğrenci gazlardan etkilendi.