İran’da düşürülen uçağa ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı

İran’da 8 Ocak günü Ukrayna havayollarına ait yolcu uçağının düşürülmesine ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Buna göre uçak bir değil, iki füzeyle vuruldu.

New York Times gazetesi, düşürülen uçağa ilişkin iki yeni görüntü yayınladı. Görüntülerden biri cep telefonu ile, diğeri gözetim kamerası ile çekilmiş.

Yayınlanan görüntülere göre, Boeing tipi yolcu uçağı, Tahran yakınındaki askeri bir üsten atılan iki füze ile vuruldu. Parlak bir cismin izlediği güzergah ve yaklaşık 20 saniye sonra gökyüzünde bir patlama yaşandığı görülüyor. İkinci parlak cismin ise 10 saniye sonra aynı yerden, aynı hedefe doğru fırlatıldığı, 10 saniye sonra da patladığı anlaşılıyor. Bir dakika sonra da, ekranın üst kısmında ateş topu biçiminde bir görüntü ortaya çıkıyor. 

Amerikan gazetesi bu görüntülerin “teyit edildiğini” belirtiyor. Gazeteye göre görüntülerin yer aldığı kameralardan biri askeri bir üsse 6 kilometre mesafedeki Bid Kaneh köyü yakınında bir binanın çatısına yerleştirilmişti. Sözkonusu köy, Tahran uluslararası havaalanının 30 kilometre kuzey batısında yer alıyor.

8 Ocak’ta İran’ın Irak’taki Amerikan üslerine yönelik füze saldırısında bulunduğu sırada, Tahran’dan kalkış yapan Boeing tipi Ukrayna yolcu uçağı düşmüştü. İran ordusu, uçağı “hata” sonucu düşürdüklerini itiraf etti. İranlı yetkililer daha önce olayda sorumlulukları olmadığını iddia ediyordu. Ancak Kanada ve İngiltere, uçağın İran füzesiyle düşürüldüğünü duyurduktan sonra, İran rejimi uçağı kendilerinin düşürdüğünü kabul etmişti. Kazada ölen 176 kişinin çoğu İran ve Kanada vatandaşlarından oluşuyordu. İran ordusunun itirafından sonra İran’ın bir çok kentinde protesto gösterileri başladı. Eylemciler, yetkilileri olayın üstünü örtmeye çalışmakla suçluyor.

Savunma pozisyonuna geçen yetkililer ise sorumluluklarını gizlemeye çalışmadıklarını savunarak, dramdan sorumlu olanların cezalandırılacağı sözünü verdi.

Adli erkin sorumlusu Gulamhüseyin Esmaili 14 Ocak Salı günü yaptığı bir açıklamada uçak soruşturmasına ilişkin ilk gözaltıların gerçekleştiğini söyledi ancak bu konuda da detay vermedi. Kimlerin gözaltına alındığı ve sayılarının ne olduğu bilinmiyor.