İran’da derinleşen kuraklık ve su protestoları

İran’ın Huzistan eyaletinde birçok kentte su sorunu nedeniyle protesto eylemleri gerçekleşti. Çatışmaların yaşandığı eylemlerde en az 3 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Resmi haber ajansı İrna’ya göre temel petrol yataklarının bulunduğu Huzistan, mart ayı sonundan bu yana kuraklık ve gerilimlere konu oluyor.

Tasnim ajansına göre cuma günü su kıtlığı nedeniyle insanlar bazı kentlerde protesto eylemlerinde bulundu.

Valilik, eylemcilere ve güvenlik güçlerine yönelik açılan ateş sonucu, yoldan geçen 30 yaşındaki bir kişi öldüğünü iddia etti. Ancak muhalif kaynaklar, devlet güçlerinin eylemcilere ateş açması sonucu 3 eylemcinin öldüğünü bildirdi. 

12 dolayında kentte su krizi nedeniyle protesto eylemlerinin gerçekleştiği bildiriliyor. Eylemler üç gecedir üst üste yaşanıyor. 

Aynı kaynaklar, güvenlik güçlerinin eylemcilere karşı yoğun bir şekilde silah kullandığını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, su sorununa derhal el atması için Ahvaz’a bir hükümet heyeti gönderildiğini duyurdu.

İrna’ya göre Huzistanlı bir vekil su kıtlığı nedeniyle güvenlik sorunu yaşandığı konusunda uyarırken, su krizinin ırmak veya nehirlerin başka eyaletlere doğru akışının sağlanması gibi “haksız kararlar ve hatalardan kaynaklandığını” belirtti.

Muhalif kaynaklar kurulan barajların felaketleri beraberinde getirdiğini belirtirken, ayrıca devletin her yıl ırmak sularından Kuveyt’e büyük miktarda su ihraç ederek, ülkenin güney batı bölgelerinin ağır su kıtlığı ile karşı karşıya bıraktığına işaret ediyor.

İran yıllardır kronik kuraklık yaşıyor. Bunun sonucunda düzenli bir şekilde sel felaketleri yaşanıyor. Kuraklıkla toprak sertleşirken, yağışlar da şiddetleniyor.

İran Kızılayı’na göre son üç gün içerisinde sekiz eyalette sel felaketleri yaşandı. Bunlarda en az 4 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi kayboldu. Bir kişi de yıldırım çarpması sonucu öldü.

Huzistan eyaletinde önemli bir Arap nüfus yaşıyor. Bölge halkı sık sık çözüm üretmeyen politikalara tepki gösteriyor. Bu nedenle sık sık gerilimler yaşanıyor.

Birlemiş Milletler iklim uzmanlarına göre özellikle beslenme güvenliğini tehdit eden kuraklık dönemlerinin yoğunluğu ve sıklığı küresel ısınma ile birlikte daha da artabilir.