İspanya sınırında ırkçılığa karşı ‘No pasaran’ denilecek

Fransa’da yasaklanması gündemde olan ‘Génération identitaire’ adlı ırkçı gruba karşı harekete geçen sol eylemciler, İspanya sınırında sembolik önemdeki bir noktada ‘No pasaran’ mesajı verecek.

Fransa’da yasaklanması gündemde olan ‘Génération identitaire’ adlı ırkçı gruba karşı harekete geçen sol eylemciler, İspanya sınırında sembolik önemdeki bir noktada ‘No pasaran’ mesajı verecek.

Geçen hafta İspanya sınırı yakınındaki Luchon’da ırkçı grup tarafından göçmenler hedef alınmıştı. Yine geçtiğimiz hafta Salı günü 30 dolayında aşırı sağcı, araçlarla “devriye” atıp, İspanya ile olan sınırı “gözetlemek” için dron kullanmıştı.

Portillon Geçidi adlı İspanya sınırındaki ırkçı eyleme karşı bugün aynı yerde ırkçılığa ‘No pasaran’ (Geçit yok) mesajı verilecek.

Aralarında Fransız Komünist Partisi (PCF) ile diğer bazı sol oluşumların olduğu bir kolektifin çağrısıyla eylem bugün saat 11.00’da yapılacak eylem için Pyrénées (Pirene) Dağları’ndaki Portillon Geçidi seçildi.

Geçtiğimiz hafta göçmenlerin İspanya sınırından geçişini engellemeye dönük ırkçı eylemin ardından bölgenin birçok milletvekili “şiddetli ve tehlikeli aşırı sağcı” olarak nitelendirdikleri grubun feshini talep etmişti.

Grenoble İstinaf Mahkemesi, 2018’de Fransa ile İtalya sınırı arasındaki Alpler bölgesinde göçmen karşıtı “operasyonlardan” dolayı yargılanan Génération identitaire ve üç kadrosu hakkında Aralık 2020’de beraat kararı vermişti.

İSPANYA İÇ SAVAŞI’NIN SEMBOL NOKTALARINDAN

Irkçı Génération identitaire adlı grubun eylemi ardından sol eylemcilerin ‘ırkçılığa geçit yok’ mesajı vereceği Portillon Geçidi, 1939’da faşist Franco rejimine karşı kaybedilen savaşın ardından önemli bir rol oynamıştı. Savaş sırasında ve sonrasında faşist rejimden kaçan yarım milyonu aşkın kişi Pyrénées Dağları’nı aşarak Fransa’ya sığınmıştı. Portillon Geçidi, özellikle 1939’da Cumhuriyetçiler ile Cumhuriyet Ordusu mensuplarının geçtiği nokta olması nedeniyle ırkçılığa karşı eylem için seçildi.