İsveçli parlamenterlerden işgale karşı çağrı

İsveç Parlamentosu'nda ”Kürt Dayanışma Grubu” içinde yer alan 17 milletvekili, ortak bir açıklama yaparak Türkiye'nin askeri operasyonlarının bölgede istikrarı derinleştireceği ve DAİŞ çetelerinin yeniden güçlendirebileceği uyarısında bulundu.

Parlamentoda grubu bulunan Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Liberal Parti, Moderat Parti, Hristiyan Demokratlar, Sol Parti, Merkez Partisi ve İsveç Demokratları'nın üyesi 17 milletvekilinin imzasının bulunduğu açıklamada, 7 Kasım günü ABD güçlerinin Girê Spî ve Eyn İsa'dan çekilmelerinden sonra Türk ordusunun Rojava ve Kuzeydoğu Suriye'ye yönelik “askeri bir operasyon” başlattığı hatırlatıldı.

İşgalin ABD'nin önderlik ettiği koalisyonun müttefiklerine yöneltildiğini belirten parlamenterler, “Bu askeri operasyon DAİŞ'e karşı verilen mücadeledeki kazanımları riske ve tehlikeye atıyor” dedi.

İsveç Parlamentosu'ndaki Kürt Dayanışma Grubu, Kuzey Suriye'deki gelişmeler ve ABD'nin Türkiye'ye askeri operasyon izni vermesini çok ciddi bulduklarını belirtirken, Türk saldırılarının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna ve Suriye'deki siyasi süreci güçleştireceğine dikkat çekti.

Açıklamanın altında Liberal Parti milletvekilleri Fredrik Malm ve Gülan Avcı, Sosyal Demokrat İşçi Partisi milletvekilleri Roza Güçlü Hedin, Lawen Redar, Kadir Kasırga, Serkan Köse, Leif Nysmed, Mathias Tegner, Moderat Parti Milletvekili Margareta Cederfeldt, Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, Hıristiyan Demokrat milletvekilleri Desiree Pethrus ve Magnus Jacobsson, Sol Parti milletvekilleri Håkan Svennelig, Lotta Johnsson Fornarve, Merkez Partisi milletvekilleri Sara Gille ve Markus Wiechel'in imzaları yer aldı.

Mektupta imzası bulunan Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga, ANF'ye verdiği demeçte, parlamentoda yer alan sekiz partiden milletvekillerinin Türkiye'nin Rojava'ya yönelik işgalinin son bulması ve Türkiye'nin askerlerini geri çekmesini istediklerini söyledi.

Kasırga, “Biz sorunun görüşülerek çözülmesini istiyoruz. Çağrımızı İsveç Hükümeti, ABD, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'ne gönderdik. Parlamentoda bulunan tüm partilerin bu çağrıya imza atması memnuniyet verici” dedi.

Kasırga, sekiz partinin ortak hareket etmesinin Türkiye'nin işgaline karşı İsveç Parlamentosunda güçlü bir hoşnutsuzluk ve direniş olduğunu ortaya koyduğuna vurgu yaptı.