İsviçre’de ilk ve tek ZAD kampına polis baskını

İsviçre’de Mormont tepesinde kurulan Savunulacak Bölge (ZAD) kurulan kampa polis baskın düzenledi.

Lozan ve Yverdon-les-Bains arasındaki Éclépens ve La Sarraz köyleri üzerinde bulunan Mormont tepesindeki ZAD’a yönelik boşaltma amaçlı polis baskını saat 08.15’te başladı.

Holcim çimento şirketinin genişletilmesini protesto amaçlı kurulan kamp Ekim 2020’den beri bölge işgal eylemi yürütüyor.

Çok sayıda polis müdahaleye katıldı. Vaud Kantonu hükümetinin görevlendirdiği gözlemcileri de olay yerinde bulunuyor.  

50 dolayında ZAD’cı, tepenin girişinde mezarlık yanında bir insan barikatı kurdu. Pasifist eylemciler, polisin şiddet uygulayabileceğinden endişe ediyor. Holcim fabrikasını işaret eden eylemciler, yaratıcı bir direniş geliştirmek istediklerini ifade ediyor.

ZAD’cılar polisin işini zorlaştırmak için birçok noktada savunma barikatları kurdu. 

Yerel saatle 11.00 sıralarında polis 150 aktivisti tahliye ettiklerini ve 34 kişinin gözaltına alındığını belirtti. 

Saat 12.00'ye doğru gerilim yükseldi. Eylemciler gaz bombaları ve plastik mermi kullanan polise taşlarla karşılık verdi. 

Hem Holcim şirketi hem de La Sarraz komünü, aktivistleri bölgeden çıkarmak için mahkemeye başvurmuştu. ZAD’cılar da itirazda bulundu ancak mahkeme 30 Mart’tan itibaren bölgenin tahliyesine karar verdi.

Son günlerde ZAD’a destek de büyüdü. Lozan’da Cuma günü yapılan bir protesto gösterisine yüzlerce kişi katıldı.

Siyaset dünyasında da 130 seçilmişin imzasını taşıyan açık bir mektup Vaud Kantonu hükümetine sunuldu. Çevre ve Güvenlikten sorumlu bir bakan da geçen hafta ZAD’cılarla görüştü ancak görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi sızdırılmadı.

ZAD NEDİR?

İsviçre’de ZAD ilk olarak 17 Ekim’de Mormont tepesinde ortaya çıktı. Holcime şirketinin genişleme çalışmasına karşı çıkılan bu eylem sonrasında Federal Mahkeme, genişleme projesini askıya almıştı.

ZAD (Zone à défendre) hareketi Fransa’da ilk olarak hayat buldu.  ZAD aktivistleri çoğunlukla kalkınma projelerine karşı açık alanlarda kamp kuruyor ve burada otonom yaşam biçimlerini geliştiriyor. Kampların kurulduğu yerler genellikle çevresel veya tarımsal boyutu olan alanlar olarak dikkat çekiyor. Kamplara ilişkin resmi bir veri yok ancak 2016’nın başından bu yana Fransa’da 10 ile 16 arasında Savunulacak Bölge kurulduğu tahmin ediliyor. ZAD aktivistleri de genellikle otonom hareket üyelerinde oluşuyor. Ancak bazı kamplar çok heterojen bileşimleriyle de dikkat çekiyor.