Üniversite öğrencileri arasında kriz çok daha derin

Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, salgın getirdiği yasak ve kriz ortamından etkilenen grupların başından gelen gençlerin yarısı, eğitimlerini bırakmayı düşünüyor.

Covid-19 nedeniyle derslerin neredeyse tümüyle uzaktan yapıldığı Fransa’da 2 milyonu aşkın üniversite öğrencisinin yaşadığı kriz derinleşiyor. Bunda sosyal ilişkilerin azalması, derslerin amfiler yerine evlerden takip edilmesinin getirdiği stres, geleceğe dönük belirsizliğin yanı sıra ekonomik sorunlar etkili oluyor. Zira özellikle bar, restoran ve kafelerin kapalı olmasından dolayı çok sayıda öğrenci de eğitimlerini tamamlamak için gerekli olan küçük işlerinden mahrum olmuş durumda.

Krizin derinleşmesi ve hükümetin politikalarının yetersizliğinden şikâyetlerin artması ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz haftalarda öğrencilerle bir araya gelmişti. Ancak bu görüşmeden haftada bir gün üniversiteye gidebilme ve yemekhanelerde günde iki kez 1 Euro ile yemek yiyebilme gibi vaatler çıkmıştı. Bu vaatler yetersiz bulunmuştu.

YARISINDAN FAZLASI EĞİTİMİNİ BIRAKMAYI DÜŞÜNMÜŞ

Krizin öğrenciler üzerindeki etkisinin sonuçları Le Figaro’daki bir ankette net bir biçimde görülüyor. Gazetenin öğrenci eki Le Figaro Étudiant tarafından yapılan ankete göre, salgın krizinin başından bu yana öğrencilerin 54’ü eğitimlerini bırakmayı düşündü.

Ankete katılan üniversite ve farklı yüksek okul öğrencilerinin yüzde 20’si ise bu seçeneği ‘çok sık bir şekilde’ düşünüyor.

FEDA EDİLDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR

2 bin 500’ü aşkın katılımlı ankette, öğrencilerin yüzde 66’sının son bir yıla yakın bir süredir kendilerini ‘yalnız bırakılmış’ hissettikleri belirtiliyor. Hatta yüzde 56’lık bir kesimi hükümet tarafından ‘feda edildiklerini’ dahi düşünüyor.

Üniversitelilerin yüzde 89’u hükümetin kendilerini desteklemediğini düşünürken, yüzde 61’i ise üniversitelerinin dahi kendilerine destek sunmadığını belirtiyor. Buna karşılık öğrencilerin yüzde 58’i hocalarının kendilerine yardım için hazır bulunduğunu da kaydediyor.

Ayrıca online eğitim kapsamında derslerini ‘etkili bir biçimde takip edebildiklerini’ söyleyen öğrencilerin oranı sadece yüzde 13 olarak belirlendi.

PESİMİZM HAD SAFHADA

Le Figaro Étudiant anketine katılan öğrencilerin genel konulardaki ciddi umutsuzluğu da dikkat çekiyor. Yüzde 91’lik bir kesim ekonomik ve sosyal durum, yüzde 81’i ulusal sağlık durumu ve yüzde 50’si ise kendi gelecekleri konusunda oldukça kötümser düşünüyor. Gelecekte iş dünyasına girebilme konusunda pesimist düşünenlerin oranı 73’ü bulurken, yüzde 71’i ise zihin sağlığından endişe ediyor. Eğitiminde başarılı olma konusunda pesimist olan öğrencilerin oranı yüzde 70’i bulurken, yüzde 61’lik bir kesimi ise diplomalarının gerçek karşılığı konusunda kötümser kalıyor.