AB’de yaz-kış saati uygulaması 2019’dan itibaren kalkıyor!

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 2019 yılından itibaren yaz-kış saati uygulamasına son vermek istediklerini açıkladı. Üye ülkeler hangi saatte kalacaklarına kendileri karar verecekler.

Strasbourg’da bir açıklamada bulunan Jean-Claude Juncker, “Saat değişiminin kaldırılması gerekiyor” dedi.

Avrupa Komisyonu, yaz-kış saati uygulamasına 2019’dan itibaren son verilmesini önerdi. Saatler Mart ayında ileri alınırken, Ekim ayında da bir saat geriye alınıyor.

Juncker, “Üye devletlerin, vatandaşlarının yaz saatinde mi yoksa kış saatinde mi kalacaklarına kendilerinin karar vermesi gerekiyor” dedi.

Komisyonun önerdiği direktif, her üye devletin en geç Nisan 2019’dan itibaren kalıcı bir şekilde yaz veya kış saatinde kalmasını öngörüyor. Son zorunlu değişim yaz saati için son tarih 31 Mart 2019’da, kış saati için ise 27 Ekim 2019’da olacak.

Böyle bir değişim takvimi ancak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin Mart ayından önce onaylaması halinde mümkün olabilecek.

Juncker, parlamento ve konseyin de aynı algıya sahip olmasını umut ederken, “Zaman daralıyor” dedi.

Avrupa Komisyonu her ne kadar üye devletleri saat seçimi konusunda serbest bıraksa da, iç pazarın iyi işleyişini sağlamak için tercihlerini koordineli yapmaları önerisinde bulundu.

Bu karar, Avrupa Komisyonu’nun bu yaz internette yaptığı anketin sonuçları ile uyuşuyor. 4,5 milyonu aşkın Avrupa vatandaşı ankete katılmış ve her 10 kişiden 8’i yaz saati ile kış saati arasındaki saat farkına son verilmesi yönünde görüş belirtmişti.

Yaz-kış saati uygulaması 1976 yılında, petrol krizinin yaşandığı bir dönemde uygulamaya konuşmuştu. Enerji tasarrufunda bulunda bulunmak ve güneşten daha fazla yararlanmak, bu uygulamanın amacı olarak ifade edilmişti.

Ancak hem Komisyon tarafından yapılan araştırmalar hem de farklı araştırmalar bu uygulamanın genel olarak ekonomilere etkisinin marjinal olduğunu gösterdi.