ABD, Almanya’daki birliklerini Polonya’ya çekecek

ABD Başkanı Donald Trump, Almanya’daki birliklerinin bir kısmını Polonya’ya çekeceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Covid-19 sağlık krizinin başından bu yana Beyaz Saray’da kabul ettiği ilk yabancı yönetici Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda oldu.

Trump, “Polonya Cumhurbaşkanı harika bir çalışma yürüttü ve seçimlerde büyük başarı elde edeceğine inanıyorum” diyerek, Duda’yı övdü.

Trump’a göre Polonya, Almanya’nın aksine NATO nezdindeki mali sorumluluklarını yerine getiriyor.

ABD Başkanı, “Muhtemelen Almanya’daki birliklerimizi Polonya’ya çekeceğiz. Almanya’daki birliklerimizi 25 bin kişiye indireceğiz. Almanya ödemesi gerekenin küçük bir kısmını ödüyor, bu büyük bir suçluluk. Suçluluk kelimesini kullanıyorum. O halde Almanya’daki birliklerimizi çekeceğiz. Bazıları evlerine dönecek, diğerleri Avrupa’da başka yerlere konuşlandırılacak, özellikle de Polonya’ya” dedi.

Bu açıklama, Polonya’daki seçimler öncesi Duda’nın yardımına koştu. Ancak Trump’a göre Duda’nın kendisine ihtiyacı yok: “Büyük başarı elde edecek.”

Avrupa’da NATO adına konuşlu 63 bini aşkın Amerikan askerinin yaklaşık 35 bini Almanya’da bulunuyor. ABD Başkanı 15 Haziran’da yaptığı bir açıklamada Almanya’da konuşlu askerlerinden 10 binini çekeceklerini duyurdu. Polonya’da ise yaklaşık 5 bin Amerikan askeri bulunuyor.