ABD Başkanı Trump: Bagdadi öldü

ABD Başkanı Donald Trump, DAİŞ şefi Ebubekir El Bagdadi’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenlenen bir operasyonla öldürüldüğünü açıkladı.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada “Ebubekir El Bagdadi öldü” dedi.

Trump basın toplantısında Bagdadi’nin yardımcıları ile birlikte öldüğünü sözlerine ekledi.

ABD medyasına göre operasyon Pazar günü sabahın ilk saatlerinde 8 hellikopter ve istihbarat uçaklarının katılımı ile gerçekleşti.

Irak ve İranlı yetkililer de, Bagdadi’nin öldüğünü Suriyeli yetkililerin doğrularını belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre iki saat süren operasyonda 9 kişi öldü.

ABD Başkanı, Bagdadi için “Bizim ulusal önceliğimizdi” dedi ve ekledi: “Son anlarını korku içerisinde geçirdi. Bir köpek gibi, bir alçak gibi öldü.”

Trump'a göre, Bagdadi üç çocuğu ile birlikte bir tünelde bulunuyordu.  ABD Başkanı, Bagdadi'nin bombalı yeleğini patlatığını ve kendisiyle birlikte üç çocuğunu öldürdüğünü söyledi. 

Kürtlere, Irak’a, Suriye’ye, Rusya ve Türkiye’ye teşekkür eden Trump, “Hasta ve ahlaksız bir adamdı, ve şimdi öldü” ifadelerini kullandı. 

QSD Genel Komutanı Mazlum Abdi de Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri ile ortak bir istihbarat çalışmasının sonucu olan başarılı ve tarihi bir operasyondu" dedi. Abdi, “5 aydır karadan dakika dakika yürütülen başarılı istihbarat çalışması sonucu terörist Ebubekir Bağdadi ortadan kaldırıldı. Bu harika çalışmaya katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz” diye ekledi.

Gerçek adı İbarahim Awad El Bedri olan Ebubekir El Bagdadi, 1971 yılında Bağdat bölgesinde doğdu. 2003 yılındaki Amerika işgali sırasında fazla bir etkisi olmayan küçük bir grup kurduktan sonra yakalandı ve Bukka cezaevine konuldu.

Daha sonra El Kaide’ye bağlı bir sünni gruba katılan Bagdadi, yıllar sonra iç savaş ortamında Suriye’ye de yerleşti. 2014’te Musul’u neredeyse çatışmasız bir şekilde işgal ederek, El Nuri camisinde halifeliğini ilan etti. Hemen ardından benzeri görülmemiş bir vahşet dalgası başlatan Bagdadi, Ağustos 2014’de Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarında bulundu. Başında bulunduğu DAİŞ çete grubu, Kobanê’deki tarihi direnişe kadar Irak ve Suriye’de geniş toprakları işgal etti. Kobanê’deki yenilgisiyle birlikte gerilemeye başladı ve 2018 yılında işgalindeki tüm toprakları kaybetti.