ABD’de Türkiye’ye F-35 yaptırımında uzlaşı

ABD’de Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulanması yönünde tartışmalar devam ediyor. ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi müzakerecileri, Türkiye’ye yönelik yaptırım öngören savunma politikası tasarısı üzerine ulaşmaya vardılar.

ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi müzakerecileri, 716 milyar dolar tutarındaki savunma politikası tasarısı üzerine uzlaştı.

2019 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası anlaşması, özellikle askeri fonlamanın yetkilendirilmesi, yabancı yatırımların incelenmesi ve telekomünikasyon güvenliğinin sıkılaştırılması gibi hükümler içeriyor.

Anlaşma Senato ve Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetleri komiteleri başkanları tarafından açıklandı. Bu yasanın yürürlüğe girebilmesi için Senato ve Temsilciler Meclisi genel kurullarında ayrı ayrı kabul edilmesi gerekiyor. Son olarak da ABD Başkanı Donald Trump’ın imzalaması gerekiyor.

Tasarı geçerse, Lockheed Martin Corp yapımı 77 adet F-35 savaş uçağı için 7.6 milyar dolar harcama yetkisi verecek. Ancak bu uçakların ABD’nin bölgedeki temel ittifaklarında ve NATO üyesi Türkiye’ye verilmesi engelleniyor.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, özellikle NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması ve Amerikan vatandaşlarının tutuklanması ile birlikte kötüleşti. Amerikalı yetkililer bir çok kez S-400 konusunda Türkiye’yi uyardı. Türkiye, S-400 füze sistemlerini satın almaktan vazgeçmezse, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının engelleneceği de belirtilmişti.

27 Haziran günü bir parlamenter toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO ile ilişkiler sorumlusu Wess Mitchell, S-400 anlaşması için “Bu konu çok ciddidir” demişti. Mitchell, “Bir çok köz Türk hükümetinin en üst düzey yetkililerine bunun sonuçlarının olacağını açık bir şekilde söyledik” diye eklemişti.

Ankara ile Rusya arasındaki S-400 anlaşması 12 Eylül’de imzalanmıştı. Amerikan Senatosu bu nedenle F-35 teslimatına karşı çıkmış, S-400 anlaşmasının sonuçlandırılması halinde F-35 satışının iptal edilmesini istemişti.