ABD, Husilere yönelik yaptırımları durdurdu

ABD’de Joe Biden yönetimi, insani örgütlerin taleplerini incelemek için Yemenli Husi isyancılarını hedef alan yaptırımları durdurdu.

ABD Hazine Bakanlığı Husilerle tüm işlemlere 26 Şubat’a kadar izin verileceğini açıkladı.

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Donald Trump’ın son günlerinde Husileri “terörist örgütler” listesine aldıklarını duyurmuştu. Bu tedbir, Biden’ın görevine başlamasının arifesinde uygulamaya konulmuştu.

Karar, Husilerle işlem yapan tüm kişi ve kurumlara karşı yaptırım öngörüyor. İnsani örgütler, BM ve bir çok uluslararası örgüt bu tedbirin, Husilerin denetimindeki alanlara insani yardımı bloke etme riski olduğu tepkisinde bulunmuştu.

Biden tarafından Dışişleri Bakanı olarak atanan Antony Blinken, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, “Yaptığımız şeyin insani yardımın ulaşmasını engellemediğinden emin olmak için bunu derhal yeniden incelemeyi önereceğiz” demişti.

Blinken ayrıca yeni başkan Joe Biden’ın “Yemen’de Suudi Arabistan’ın yürüttüğü askeri kampanyaya desteğine son vereceklerini açık bir şekilde söylediğini” belirtmişti. Blinken, “Bunu çok hızlı bir şekilde yapacağız” demişti.

İnsani örgütler, başkent Sana dahil Husilerin denetimindeki topraklara yardım ulaştırmak için bu isyancılarla iş yapmak zorunda olduklarını belirtiyor.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler’in 2021 yılı Yemen perspektifleri de karamsar olarak kalmaya devam ediyor. BM’ye göre 16 milyon kişi açlık çekecek.