ABD-Kuzey Kore görüşmesine taraflardan farklı yorumlar

Kuzey Kore ile ABD arasında İsveç’te yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanırken, Washington yönetimi, görüşmelerin ‘oldukça iyi’ geçtiğini savundu.

İki ülke arasında Pyongyang yönetiminin sahip olduğu iddia edilen nükleer programı nedeniyle aylardır süren gerginlik sonrasında dün İsveç’te görüşmeler düzenlenmişti. Görüşmelerde yer alan Kuzey Koreli yetkili Kim Myong Gil, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) heyetinin görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olduğunu iddia etmişti.

İsveç’in özel olarak görevlendirdiği arabulucu Kent Härstedt gözetiminde yapılan görüşmeler sonrasında konuşan Kim Myong Gil, yapılan müzakerelerin ‘beklentilerini karşılamadığını’ söylemişti. Kim Myong Gil, ABD’nin ‘bilindik tavrından taviz vermediği’ suçlamasında bulunmuştu. Kuzey Koreli yetkili, ABD’nin masaya ‘hiçbir şey getirmediği’ eleştirisinin altını çizmişti.

ABD: OLDUKÇA İYİ BİR GÖRÜŞME OLDU

Kuzey Kore’nin bu yönlü açıklamasına karşın ABD’den görüşmelere ilişkin tam tersi bir yorum geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Kuzey Kore heyetinin yorumlarının ‘görüşmelerin içeriğini ve mantığını yansıtmadığını’ savundu.

Ülkesinin 8,5 saat süren müzakerelere ‘yaratıcı fikirlerle’ geldiğini savunan Ortagus, Kuzey Koreli yetkililerle müzakerelerin ‘iyi’ geçtiğini de vurguladı.

ABD ve Kuzey Kore heyetleri arasındaki görüşmeler, Donald Trump ile Kim Jong Un arasında şubat ayında Vietnam’ın başkenti Hanoi’de başarısızlıkla sonuçlanan iki günlük zirveden bu yana en önemli gelişme olmuştu. Başkent Stockholm’deki bir adada yapılan görüşmeler için İsveç polisi tarafından yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.

Öte yandan Almanya, Fransa ve Büyük Britanya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acilen toplanması çağrısı yaptılar. Üç ülkenin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırım baskısının devamı amacıyla çağrısını yaptıkları basına kapalı BMGK toplantısının hafta başında yapılacağı öğrenildi.