ABD’ye göçmen karavanının Guatemala’daki dramı sürüyor

Orta Amerika ülkesi Honduras’tan ABD’ye doğru yola çıkan binlerce kişilik göçmen karavanının yaşadıkları, bölgede yaşanan dramın göstergesi.

Honduras’ın sanayi kentlerinden San Pedro Sula’dan yola çıkan 9 bin kişilik bir kafile Cuma gecesi ile Cumartesi sabahı sınır komşusu Guatemela’ya ulaşmayı başarmıştı. Sınırdan 50 kilometre kadar içeri girebilen göçmenler, Pazar günü Vado Hondo şehrinde güvenlik güçlerince durdurulmuştu.

BİNİ SINIRDIŞI EDİLDİ; BİNLERCESİ ÜLKE İÇİNDE DAĞILDI

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ulaşmak için yola çıkan binlerce kişiye Guatemala polisinin uyguladığı şiddet yaşanan dramın da göstergesi. Tüm dünyada olduğu gibi Amerika kıtasında da ciddi biçimde etkisini gösteren Covid-19 salgınına rağmen yola çıkan binlerce kişiden en az bin kadarı Honduras’a geri gönderildi.

Guatemala’nın önemli otoyol kesişme noktalarını bloke eden göçmenlerin 4 bin kadarı Vado Hondo’da dışarıda gecelerken, yüzlerce çocuğun da aralarında olduğu bin 500 kişilik bir grup ise ülke içine dağılmış durumda.

Guatemalalı yetkililer ise, bugüne kadar yakalanan göçmenler arasında onlarcasının Covid-19 testinin pozitif çıkmasını gerekçe göstererek engellemeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, göçmen karavanından en az 21 kişinin bu durumda olduğunu savunuyor.

Göçmen karavanı nedeniyle kuzeydeki Meksika’da da en az 600 sınır polisinin daha görevlendirildiği öğrenildi. Meksika, Guatemala’dan sonra ABD’ye varıştaki son durak.

YOKSULLUKTAN KAÇIP ‘AMERİKAN RÜYASI’ MACERASINA ATILIYORLAR

Honduras’tan yola çıkarak ABD’ye ulaşmaya çalışan binlerce göçmen ne ilk ne de son. 2018 yılında da binlerce kişinin ABD’ye doğru yolculuğu günlerce tüm dünyada gündem olmuştu.

9 milyon nüfuslu Honduras’tan kaçanlar, ülkedeki ekonomik durumu gerekçe gösteriyor. Honduras ayrıca çetelerin ve uyuşturucu mafyasının şiddet eylemlerinin yoğun olmasıyla biliniyor.