ABD yönetimi UCM’ye yaptırımları kaldırdı

ABD’nin yeni yönetimi, Donald Trump’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yargıçlarına getirdiği yaptırımları kaldırdığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yılın Haziran ayında UCM yetkililerine getirdiği yaptırımlar kaldırıldı. Trump, 2001 yılında başlayan Afganistan’a müdahalede Amerikan güçlerince işlendiği iddia edilen suçlara dair soruşturma yapacak tüm UCM yargıç ve yetkililerine ekonomik yaptırımlar getirmişti.

Yeni Başkan Joe Biden’ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken aracılığıyla duyurduğu karar ile Trump’ın getirdiği yaptırımların kaldırıldığı ilan edildi. Böylelikle UCM savcısı Fatou Bensouda ile yetkililerden Phakiso Mochochko aleyhine Trump’ın getirdiği yaptırımlara dair kararname iptal edilmiş oldu.

Blinken tarafından yapılan açıklamada, UCM yargıçlarına yönelik yaptırımların kaldırılmasına rağmen Afganistan ile İsrail konusunda yapılacak her türlü soruşturmaya karşı olunduğu vurgulandı. Açıklamada, bu iki ülkede yaşananlar konusunda UCM ile ilişki halinde diğer tüm aktörlerin dahil olacağı bir diyalogdan yana olunduğunun altı çizildi.