Afganistan’da sivil ölümleri artıyor

Talibanlar ile DAİŞ çeteleriyle mücadelenin devam ettiği Afganistan’da sivil ölümleri son yıllarda olduğu gibi bu yıl da artmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM)‘nin Afganistan’daki misyonu UNAMA’nın verdiği bilgilere göre, bu yılın ilk 6 ayında Afganistan’da en az bin 692 sivil yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına göre sivil ölümlerinde yüzde 1’lik artış yaşanırken, en az 3 bin 430 sivil de yaralandı. Yaralanan sivillerin sayısında ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5 düşüş oldu.

YILDA 10 BİNİN ÜZERİNDE SİVİL ÖLÜ VEYA YARALI

UNAMA’nın verilerine göre geçtiğimiz yılın tamamında toplamda 3 bin 438 sivil hayatını kaybetmiş ve 7 bini aşkın sivil de yaralanmıştı. Aynı verilere göre, 2014-2017 arasında her yıl yaşamını yitiren veya yaralanan sivillerin sayısı 10 binin üzerinde idi.

Bu yılki sivil ölümlerinin 427’si bombalı saldırılarda meydana gelirken, bu tür saldırıların yarısından fazlasını DAİŞ çeteleri gerçekleştirdi. Silahlı çatışmalarda en az 157 kadın ile 363 çocuk hayatını kaybederken, toplam sivil ölümlerinde Afgan ve Amerikan uçaklarının bombardımanlarının sorumlu olduğu da belirtildi.

TALİBANLAR ÜLKENİN 6’DA BİRİNİ KONTROL EDİYOR

DAİŞ çeteleri daha çok intihar saldırılarıyla gündeme gelirken, 2001 yılında NATO müdahalesiyle iktidardan düşürülen Talibanlar büyük oranda askeri ve resmi kurumlara saldırılarıyla biliniyor. Ülkenin yüzde 14’ü Talibanların kontrolünde iken, üçte birlik kesiminde ise kontrolü ele geçirme amaçlı çatışmalar devam ediyor. Talibanlar, Afganistan hükümetiyle herhangi bir ateşkesi reddediyor.

1996 yılında ülkenin kontrolünü ele geçiren Talibanlar, katı şeriat yönetimiyle dikkat çekmişti. 11 Eylül 2001’de ABD’ye yönelik saldırılardan sorumlu tutulan El Kaide lideri Usama bin Ladin’in Afganistan’da bulunması nedeniyle ABD öncülüğünde NATO tarafından müdahale düzenlenmiş ve Talibanlar büyük oranda Pakistan sınırına püskürtülmüştü. Ancak son yıllarda NATO askeri varlığının azalması ardından Afgan güvenlik güçleri yetersiz kalmış ve birçok eyaletin kırsal kesimlerinde kontrol Talibanlara geçmişti.