Ağır hasta ETA liderinin tahliye kararına savcılık engeli

Fransa’da savcılık, 16 yıldır cezaevinde olan ETA liderlerinden ‘Susper’in ağır hastalığı nedeniyle cezasının infazının durdurulması kararını uygulatmadan kaldırılmasını sağladı.

Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA’nın eski askeri liderlerinden olan ‘Susper’ kod adlı Juan Ibon Fernandez Iradi, 16 yıldan bu yana Fransa’da hapis yatıyordu. Multipl skleroz hastalığına yakalanan Susper’in toplamda 30 yıllık hapis cezasının infazının durdurulması için yapılan başvuru mahkemece kabul edilirken, Ulusal Anti-Terörizm Savcılığı tarafından yapılan itirazla bu karar iptal edildi.

Susper’in avukatı Maritxu Paulus Basurco, multipl skleroz hastalığının ilerlemesi nedeniyle Ceza İnfaz Mahkemesi (TAP) tarafından Susper’in cezanın infazının durdurulmasına hükmedildiğini kaydetti. Avukat Basurco, bu karara Anti-Terör Savcılığı tarafından anında itiraz edildiğini ve Susper’in şartlı tahliyesinin engellendiği bilgisini de verdi.

‘SUÇ İŞLEME RİSKİ YOK’ DENMESİNE RAĞMEN!

Mahkemenin Susper’in cezaevi koşullarında uygun tedaviye erişmeyeceğini kabul ettiğini belirten Avukat Basurco, durumunun ağırlaşması nedeniyle başka tedavilerin gerekli olacağına dikkat çekildiğini söyledi.

Mahkeme kararında ayrıca ETA’nın silahlı mücadeleye son vermesi ve Bask sorununda yaşanan yumuşama dönemi nedeniyle Susper’in ‘suç işleme riskinin’ olmadığına da yer verildi.

İTİRAZ DAVASI İKİ AY SONRA GÖRÜLECEK

Savcılığın itiraz etmesi nedeniyle ETA’nın eski askeri kanat liderlerinden olan ve tam adı Juan Ibon Fernandez Iradi olan Susper hakkında kararın iki ay sonra verilmesi bekleniyor. İtiraz davasının görüleceği süreye kadar Susper’in cezaevinde kalacağı da avukatı tarafından verilen bilgiler arasında.

48 yaşındaki ETA lideri, 16 yılı aşkın bir süredir cezaevinde tutuluyor. 2001 yılında Fransa’nın güneyinde bir jandarma görevlisine ateş etmekle suçlanan Susper, 30 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı. Susper’in 2011 yılında multipl skleroz hastalığına yakalandığı biliniyor.

İspanya’nın da iadesini istediği Susper hakkında Fransız Temyiz Mahkemesi tarafından ‘cezasını doldurduktan’ sonra İspanya’ya iadesi kararı verilmişti.

FRANSA’NIN DA BASK SORUNU VAR

İspanya ve Fransa arasında bölüşülen Bask ülkesinin özgürlüğü için 1959 yılında ETA’nın başlattığı silahlı mücadele, 2011 yılından itibaren sonlandırılmıştı. Geçtiğimiz yıllarda silahları barış için çabalayan sivil toplum örgütlerine sunan ETA, 2018’de fesih kararını duyurmuştu. İspanya’daki Bask ülkesinde bölgesel özerklik söz konusu iken, üniter devlet olan Fransa’daki Bask toprakları Pyrénées-Atlantiques vilayeti sınırları içerisinde asimile edilmeye çalışılıyor.

20 bin kilometrekareyi aşkın Bask ülkesinin yüzde 15 kadarını oluşturan Fransa’da kalan topraklarda sadece Baskçanın yerel dil olarak öğretilmesi hakkı bulunuyor. Fransa’daki Bask topraklarında çocukların anaokulu ile ilkokul birinci sınıfa kadar sadece Baskça öğrenme hakları bulunuyor ve ikinci sınıftan itibaren Fransızcayı içerecek şekilde iki dilli eğitime geçiş yapılıyor. Pyrénées-Atlantiques ilindeki Bask topraklarında 300 bin civarında kişi yaşıyor.