Alman devletinden 131 Alman’a ‘yurt dışı’ yasağı

2018-2022 yılları arasında Almanya’daki güvenlik birimlerinin keyfi biçimde 131 Alman vatandaşına yurt dışına çıkış yasağı koyduğu ortaya çıktı.

Son yıllarda hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen Almanya’da artan devlet birimlerinin keyfi uygulamalarına yurt dışı yasakları da eklendi. Muhalefet partilerinden Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un 2018 yılından bu yana kaç kişiye ve neden yurt dışı yasağı konulduğuna ilişkin Olof Scholz’un başbakanlığındaki federal hükümete yönelttiği soru önerisine verilen cevapta çarpıcı rakamlar yer aldı.

Soru önerisini yanıtlayan İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2018’den bu yana yurt dışına çıkış yasağı konulan Alman vatandaşlarının sayısında ciddi bir artış var. Yanıta göre 2018’de bu sayı 3’iken, 2019’da 15, 2020’de 33, 2021’de 14 ve 2022’de ise 66 olarak açıklandı.

2018’den bu yana “Almanya’dan çıkamazsın” denilerek seyahat hakları elinden alınan Alman vatandaşlarının toplam sayısının 131’e çıkmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı net bir yanıt veremedi. Bakanlığa göre yurt dışına çıkış yasakları; polisin bilgi sistemi, Interpol ve Schengen Bölgesi içinde alınan bilgilere dayandırılarak alındı.

YASAK EN ÇOK SOLCU AKVİSTLER VE KÜRTLERE VERİLDİ

Polis birimlerinin havalimanlarında beyan ettikleri yurt dışı yasaklarının hukuk bir dayanağı ise bulunmuyor. Alman devletinin bu keyfi yasağının en çok mağduru olan kesim ise solcu aktivistler ve Kürtler.

Geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’ye gitmek isterken havalimanında “İstanbul’da PKK’nin gösterilerine katılıyorsun” denilerek engellenen ve polis tarafından pasaportuna el konulan 18 yaşındaki Kürt genç Solin G. de bu keyfi uygulamanın mağdurlarındandı. Fakat polisin bu yasağını yargıya taşıyan Solin G. Düsseldorf’taki idare mahkemesinde hukuk mücadelesini geçtiğimiz Aralık ayında kazandı. Mahkeme, polisin uygulamasını yasa dışı bularak Solin G.’ye pasaportunun geri verilmesine karar verdi.