Alman Tornadolar DAİŞ’e karşı 5 ay daha uçacak!

DAİŞ ile mücadele kapsamında görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin uzatılması konusunda hükümet ortaklarının anlaştığı öğrenildi. Buna göre yeni tezkere bir yıl uzatılırken, Tornadolara 5 aylık sınırlama getirilecek.

DAİŞ ile mücadele kapsamında Ürdün, Irak ve Güney Kürdistan’da görev yapan Alman askerlere yönelik Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin hazırladığı yeni tezkerenin detayları ortaya çıktı. Şimdiye kadar koalisyon hükümetin ortağı sosyal demokratlar 31 Ekim’de sona erecek tezkerenin uzatılmamasında ısrar ediyordu.

Son olarak Sosyal Demokrat Partisi (SPD)’nin ve Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun yeni tezkerede değişiklikler yaparak uzatmaya karar verdiği öğrenildi. Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre Irak ordusu ile peşmergeleri eğiten Alman askerlerinin görev süreleri Ekim 2020’ye kadar uzatılacak. Aynı şekilde bu tarihe kadar Ürdün’de bulunan gözlem uçakları AWACS’lar da DAİŞ ile mücadele kapsamında görevlerini sürdürmeye devam edecek.

TORNADO UÇAKLARINA SINIRLAMA

Ancak hükümet Tornado uçaklarının görev süresine sınırlama getirecek ve bu da 5 ayı geçmeyecek. Özellikle Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri (QSD) güçleri tarafından yenilgiye uğratılan DAİŞ çetelerine ait depo ve sığınakların tespit edilmesi için Tornadoların görev süresinin uzatıldığı belirtiliyor. Hükümet ortaklarının üzerinde anlaştığı ve son şekli verilen yeni tezkerenin önümüzdeki günlerde Federal Meclis’e gönderilmesi bekleniyor.

ABD’li yetkililer ise Tornadoların Rojava Kürdistanı’nda oluşturulan “güvenli bölge” kapsamında görev yapmasını Almanya’nın Suriye’nin kuzeyine kara gücünü göndererek QSD’nin eğitimine, lojistik ve teknik ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmasını istemişti. SPD cephesi tarafından destek verilmeyen ABD’nin bu talebinin yeni tezkerede yer almayacağı ifade ediliyor.

DAİŞ çetelerinin 2014’de Şengal’e saldırması, ardından 2015’te Fransa’da terör saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından Almanya aktif şekilde DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer almaya başladı. Şu anda bu amaçla Güney Kürdistan’da Peşmerge’yi eğiten askerler de dahil, Irak ve Ürdün’de toplam 300 asker bulunuyor. Ayrıca Ürdün’e yerleştirilen Alman ordusuna ait 4 Tornado ile tanker uçakları da koalisyon çerçevesinde görev yapıyor.

Alman ordusunun verdiği bilgilere göre Tornadolar DAİŞ çetelerinin yerlerinin tespit edilmesi için 2 bin uçuş gerçekleştirdi. Aynı şekilde DAİŞ çetelerine karşı mücadele için “Havadan Erken İhbar ve Kontrol” anlamına gelen NATO’nun radar uçakları AWACS’lar da hala 24 saat aralıksız şekilde Suriye sınırları içerisinde havadan fotoğraf çekiyor, bilgi topluyor. Tornado ve AWACS’ların topladığı bilgiler koalisyonun diğer güçlerine veriliyor.