Almanya’da bir eyalet Rojava’nın izinde

Almanya’nın Brandenburg eyaletindeki meclis, Rojava’da uzun bir süredir hayata geçirilen “eşitlik yasası” için tarihi bir karar aldı. Yasaya göre eyalet meclisi için yarışacak partiler eşit sayıda kadın ve erkek aday çıkaracak.

Almanya’da 1918 yılında kadınlar seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştu. Kadın ve erkeklerin eşit yaşaması alanında atılan bu adımın yüzüncü yıl dönümü Almanya’da birçok etkinlik düzenleniyor. Kadınların uzun süren bir mücadeleye kazandığı bu haktan yüz yıl sonra ise ülkenin doğusunda yer alan Brandenburg eyaleti tarihi bir karar aldı.

Eyalet meclisinde grubu bulunan Yeşiller Partisi kadınların eyalet meclisinde erkekler aynı sayında temsil edilmesine yönelik geçtiğimiz yıl verdiği yasa tasarısı önerisi oy çokluğuyla kabul edildi. Kadınların temsiliyet oranının yetersizliğinin önüne geçmeyi amaçlayan yasaya Yeşiller’in yanı sıra Sol Parti ve Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li vekiller de destek verdi.

Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve ülkenin aşırı sağcı partisi Almanya İçin Alternatif (AfD) oylamada “hayır” oyu kullanırken, yeni yasa 30 Haziran 2020’den itibaren yürürlüğe girecek. Ancak seçime girecek partilerin listelerinde aynı sayıda kadın ve erkek adaylara yer vermesini öngören yasa, bu yılın sonbaharında yapılacak eyalet seçimlerinde değil de bir sonraki seçimlerde hayata geçirilecek.

SOL PARTİ YASAYI ÇOKTAN UYGULUYOR!

Almanya’da ilk kez böylesine bir “eşitlik yasasının” çıkartılmasını önemli bir adım olarak değerlendiren Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping, benzer bir yasaya federal çapta da ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sol Parti’nin aday listelerinde iki isimden birisinin kadın olduğunu hatırlatan Kipping “Diğer partiler de yasayı beklemeden bizim gibi yapabilir” çağrısını yaptı.

SPD’li Adalet Bakanı Katerina Barley de daha fazla kadının Federal Meclis’te yer alması için seçim yasasında reformların yapılmasını gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Hedefimiz her iki cinsin eşit şekilde mecliste temsil edilmesini sağlamak olmalı.” Yeşiller milletvekili Ulle Schauws ise kadın ve erkekler siyasete girmeleri için eşit şansa sahip olmaları için ilk adımın atıldığını söyledi.

Şu anda 88 vekilin 35’nin kadın olduğu Brandenburg Eyaleti’nde kabul edilen “siyasette eşitlik yasası” ile her iki cinsteki vekil sayısının aynı olması hedefleniyor. Söz konusu yasanın bir benzeri ise uzun yıllardır Rojava Kürdistan’ında hayata geçirilmiş durumda. 2012 yılında Rojava Kürdistan’da gerçekleşen devrimden hemen sonra bütün kent, ilçe, kasaba ve köy meclislerinde kadın ve erkekler aynı sayılarla temsil edildi.

Ayrıca Rojava’nın sivil siyasi örgütü Demokratik Toplum Hareketi (TEV DEM)’in 600 üyesinden 300’ü kadın. Üstelik Batı Kürdistan’da kanunların çıkartıldığı Yasama Meclisinde kadın ve erkekler aynı kotaya sahip. Üstelik sadece siyasette değil, toplumun her alanında erkek egemenli sistemin önüne geçmek için Rojava’daki öz yönetimlerde “kadın kanunu” var.