Almanya’da dahi online eğitimde ciddi aksaklıklar yaşanıyor

Salgın önlemleri kapsamında okulların kapalı olduğu Almanya’da birçok eyalette uzaktan eğitim platformlarındaki ciddi teknik sorunlar nedeniyle eğitimin aksadığı bildiriliyor.

Noel tatilleri sonrasında eğitimin online platformlar üzerinde devam ettiği Almanya’da milyonlarca öğrencinin bu imkanlardan yeterli ölçüde yararlanamayacağı uyarısı yapılıyor.

Öğrencilerin eyaletlerdeki haklarını temsil etmeyi amaçlayan Federal Öğrenciler Konferansı’nın çıkardığı bilançoya göre, birçok eyaletteki online eğitim platformları teknik sorunlarla boğuşuyor. Noel tatili vesilesiyle bu teknik sorunların giderilmesinde ilerleme sağlanmadığı eleştirisi getirilen açıklamada, öğrencilerin bir kısmının platformlara girişinin dahi imkansız olduğuna dikkat çekildi.

BİRÇOK EYALETTEKİ PLATFORMLARDA SORUNLAR VAR

Focus dergisinin bu açıklama sonrası yayınladığı habere göre, ülke nüfusunun yarısına yakınının yaşadığı üç büyük eyalet olan Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerindeki online eğitim platformlarında teknik sorunlar yaşanıyor. Bu hafta başı itibariyle yapılan değerlendirmede, geçtiğimiz hafta boyunca başkent Berlin, Niedersachsen veya Rheinland-Pfalz gibi eyaletlerde ise yaşanan teknik sorunların ancak giderilebildiği belirtiliyor.

DERSLERE KATILIM DÜŞÜK OLABİLİYOR

Sadece bazı eyaletlerde uzaktan eğitimde sorun yaşanmadığı bilgisi paylaşılırken, geçtiğimiz hafta bağlantı sorununun yaşandığı Sachsen eyaletine dair veriler dikkat çekici. 4 milyon nüfuslu eyalette bir gün içerisinde en fazla giriş yapabilen öğrenci sayısının 80 bin civarında kaldığı bildiriliyor.

Teknik sorunların yaşandığı eyaletlerden Baden-Württemberg’de Eyalet Eğitim Bakanlığı, hafta başında online platformdan 600 bin kadar öğrenci ve öğretmenin yararlandığını duyurdu. Ancak bu eyaletteki 1,5 milyon öğrencinin yarısı bile değil.

Thüringen eyaletinde de online platformlara erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle yüz binlerce öğrencinin eğitimden uzak kaldığı bilgisi veriliyor.

Ülkedeki online platformlar üzerinden eğitimin okulların kapalı kalacağı 31 Ocak’a kadar sürdürülmesi planlanıyor.

YOKSUL ÜLKELERDE NASIL

Daha önce Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan raporlarda, dünyanın birçok yoksul ülkesindeki yüz milyonlarca öğrencinin salgın önlemleri nedeniyle mağdur olduğuna dikkat çekilmişti. Zira birçok ülkede online eğitim sunulmasına rağmen yoksul ailelerin internet bağlantılarının olmaması nedeniyle çocukların derslere katılamadığı gerçeğine işaret edilmişti. Almanya gibi bir ülkede yaşanan bu tür sorunlar, dünya genelinde bu yılki eğitimin de ciddi kayıplarla kapatılacağını gösteriyor.