Almanya’da yüz binlerce kişi AfD’yi protesto etti

Almanya genelinde cumartesi günü en az 250 bin kişi, ırkçı parti AfD’yi protesto etmek için sokaklara çıktı.

Cumartesi günü aralarında Hamburg, Stuttgart ve Frankfurt’un da olduğu çok sayıda kentte yüzbinlerce kişi alanlara çıktı.

Hamburg’da organizatörlere göre 80 bin, polise göre 50 bin kişi, Stuttgart’ta organizatörlere göre 50 bin kişi ve Almanya’nın finans kalesi Frankfurt’ta polise göre yaklaşık 35 bin kişi AfD’ye karşı demokrasiyi savunmak için protesto gösterilerinde buluştu. Benzer şekilde Hannover’de de yapılan gösteride “Naziler dışarı” pankartı açıldı.

Braunschweig, Erfurt, Kassel ve diğer pek çok küçük kentte de gösteriler düzenlendi.

Cuma gününden Pazar akşamına kadar, yaklaşık 100 merkezde gösteri çağrıları yapıldı. Bu Pazar başkent Berlin’de de büyük bir gösteri planlanıyor.

Çağrıcılar arasında politikacılar, dini liderler ve Alman futbol ligi Bundesliga'nın antrenörleri, solcu gruplar ve partiler ile Kürt hareketleri yer alıyor.

10 Ocak'ta Alman araştırmacı medya Correctiv, Berlin yakınlarındaki Potsdam'da Kasım ayında "yeniden göç" olarak bilinen yabancı kökenli insanların kitlesel olarak sınır dışı edilmesine yönelik bir planın tartışıldığı toplantıyı ifşa etmişti.

Katılımcılar arasında ırkçı hareketin önde gelen isimlerinden Avusturyalı Martin Sellner ve AfD üyeleri de vardı. Bu ifşaat, AfD'nin anketlerde yükseldiği ve partinin en çok destekçiye sahip olduğu ülkenin doğusundaki üç önemli bölgesel seçime sadece birkaç ay kala Almanya'yı sarstı.

Göçmen karşıtı hareket, üyelerinin toplantıya katıldığını doğruladı ancak Martin Sellner tarafından ortaya atılan "yeniden göç" projesini desteklediklerini reddetti.

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen bir gösteriye katılan Sosyal Demokrat Başbakan Olaf Scholz'un da aralarında bulunduğu bir dizi siyasi lider, yabancı kökenlilerin sınır dışı edilmesine yönelik her türlü planın demokrasiye yönelik bir saldırı olduğunu vurguladı.

Olaf Scholz "herkesi uyum için, hoşgörü için, demokratik Almanya için" tavır almaya çağırdı.

Muhafazakar CDU partisinin lideri Friedrich Merz X'te yaptığı açıklamada "binlerce insanın barışçıl bir şekilde aşırıcılığa karşı gösteri yapmasının çok cesaret verici olduğunu" belirtti.

Ancak Correctiv tarafından sızdırılan toplantıya AfD üyelerinin yanı sıra CDU'nun sağ kanadı Werteunion'a mensup iki üye de katılmıştı. Werteunion'un lideri Hans-Georg Maassen cumartesi günü CDU'dan ayrıldığını açıklamıştı. Grubun 4 bin üyesi olduğu iddia ediliyor.