Ankara-AB görüşmeleri: AB somut adım istiyor!

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği ile ilişkileri “normalleştirme” adına bir dizi görüşmede bulunacak. AB yetkilileri ise niyet açıklamalarına şüpheyle yaklaşıyor ve somut adım istediklerini belirtiyor.

Türk Dışişleri Bakanı, Perşembe öğleden sonra Brüksel’de AB Dış Politika Yüksel Temsilcisi Josep Borrell ile görüşecek.  Çavuşoğlu, Cuma günü de Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından kabul edilecek.

AFP’nin haberine göre Avrupalılar, Ankara ile normalleşmenin koşullarını ortaya koyacak ve Ankara’nın “saldırgan” eylemleri üzerine sünger çekmeyecek.

NİYET AÇIKLAMALARINA GÜVEN YOK

Avrupalıların, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilişkileri yatıştırma niyetini not ettiği belirtiliyor.

Ancak, Borrell’in sözcüsü Peter Stano’ya göre AB “niyet açıklamalarına” şüpheyle yaklaşıyor ve “somut eylemler” talep ediyor.

AFP’ye konuşan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Türk Cumhurbaşkanı’nın kullandığı kelimelerin, AB karşısında gerçek iyi niyetini kanıtlayan hızlı bir şekilde somut ve sürdürülebilir eylemlere dönüşmesini umut ediyoruz” dedi.

Ancak “kimse sünger çekme niyetinde değil” diye uyaran Asselborn, “Avrupa Birliği kendi çıkarlarını, üye devletlerin çıkarlarını savunma ve bölgesel istikrarı korumada kararlı durmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

GERİLİM KONULARI

Türkiye ile gerilim konuları oldukça fazla. Kıbrıs ve Yunanistan ile yaşanan anlaşmazlıklar, Türk devletinin Suriye, Libya ve Yukarı Karabağ’daki işgalleri ve müdahaleleri, Fransa ile yaşanan gerilim, Libya’da BM silah ambargosunun ihlal edilmesi ve Doğu Akdeniz’deki saldırgan askeri eylemler, anlaşmazlık noktaları olarak sıralanıyor.

AB yöneticileri Temmuz 2020’de Erdoğan’a elini uzatmış ancak reddedilmişti. Bunun üzerine AB devletleri, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanlarında tek taraflı sondaj faaliyetlerinin devamı nedeniyle Aralık ayında yaptırım kararı almıştı.

YAPTIRIM LİSTESİ HAZIRLANIYOR

Avrupalıların Kasım 2019’da oluşturulan bir yaptırım listesine yeni isimler ekleyeceği belirtiliyor. Bu listede mevcut durumda Turkish Petroleum Corporation (TPAO)’nun iki yöneticisi var.  Bunların AB’ye girişleri ve mal varlıkları dondurulmuş durumda.

Asselborn, “Liste üzerine çalışmalar devam ediyor. Karmaşıktır ve sonuçları, net tarihi ve ne zaman tamamlanacağı konusunda bir şey söylemek için henüz çok erken” dedi.

Avrupalı bir diplomata göre 25 Ocak’taki AB dışişleri bakanları toplantısında bir çok isim üzerine anlaşma sağlanabilir.

BORREL MART AYI İÇİN RAPOR HAZIRLIYOR

Ayrıca Josep Borrel’in AB ve Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilere ilişkin bir rapor sunması ve Mart ayındaki zirvede Avrupalı yöneticilere seçenekler sunması bekleniyor. Türkiye’nin AB’yi ikna etmek için bu açıdan iki ayı var.

Borrell, “Türkiye ile samimi bir diyalog başlatmak için yapılacak çok şey var” diyerek, Türk yetkililerin niyet açıklamaları karşısındaki güvensizliğe işaret etti.

‘RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ’

Yine AFP’nin haberine göre, Joe Biden’in iktidara gelmesi ile birlikte ABD’nin desteğini kaybeden Erdoğan için rüzgar tersine döndü. Bununla birlikte Türkiye’nin ağır ekonomik sorunları, birinci ticari ortağı olan Avrupa ile ilişkileri kesme önünde engel oluşturuyor.

‘EV ÇÖKÜYOR, ERDOĞAN ORTA SINIFI KAYBEDİYOR’

Avrupalı bir yetkili, “Ev çöküyor ve (Erdoğan) orta sınıfı kaybetmek üzere” diyor.

Aynı yetkili, “Türkler beyaz pençe gösteriyor” diyerek ironik bir ifade kullanırken, “Ama Avrupalılar bu tavrın samimi ve kalıcı olup olmadığını görmek için bekliyorlar” şeklinde konuştu.