Ann Linde: Türk devleti Suriye'deki suçlarından yargılansın

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türk devletinin Kuzey Suriye ve Rojava işgali sırasındaki işlediği suçlarının araştırılmasını ve yargılanmasını istedi.

Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabaveh, Kuzey Suriye ve Rojava'da Türk devletinin gerçekleştirdiği savaş suçlarını ve HDP'ye yönelik baskı ve saldırıları verdiği iki ayrı soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi. Her iki konunun da parlamentoda ele alınarak tartışılmasını istedi.

”Türkiye'nin Rojava'ya saldırı savaşı” başlıklı önergesinde Kakabaveh, Türk devleti ve beraberindeki çetelerin Kuzey Suriye ve Rojava'da gerçekleştirdikleri insanlık ve savaş suçlarını ayrıntılı olarak ele aldı.

Kakabaveh, Dışişleri Bakanından Türk devletinin saldırılarının durdurulması amacıyla Kuzey Suriye'ye gözlemciler göndermesini ve bölgenin uçuşa kapatılması için Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulunmasını istedi.

Kakabaveh, “Türkiye'de siyasi tutsaklar” başlıklı önergesinde ise HDP'lilere yönelik tutuklamalar ve Kürt belediyelere el konulmasını ve kayyum uygulamalarını gündeme getirdi.

Önergede, HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tutuklu HDP'lilerin ve belediye başkanlarının serbest bırakılmaları ve görevlerine iade edilmeleri için İsveç'in Avrupa Birliği nezdinde girişimde bulunması talep edildi.

Parlamentodaki oturumda Türk devletinin Kuzey Suriye'ye yönelik askeri saldırılarının kendisini de derinden kaygılandırdığını belirten Linde, “Bu Birleşmiş Milletler'in şiddeti yasaklayan tüzüğüne ve uluslararası hukuka aykırı. Saldırılar DAİŞ'ın işine yaradı, siyasi süreci karmaşıklaştırdı ve kapsamlı insani sonuçları oldu. Kürt grupları ve bölgedeki Asuri-Süryani ve Êzidî gibi azınlık halklar korunmalı. Türkiye'nin geri çekilmesini güçlü olarak talep etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Türkiye'ye silah ambargosu ve diğer yaptırımların uygulanmasını İsveç'in Avrupa Birliği'nin gündemine getirdiğini hatırlatan Linde, “İsveç aktif ve belirgin bir ses olmayı sürdürecektir” diye ekledi.

Linde, Kuzey Suriye'ye Birleşmiş Milletler'in gözlemci bir güç göndermesinin Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın karşı çıkmasından dolayı mümkün olmadığını, uçuşa yasak bölge ilan etmenin olanaklı olduğunu ama bunu gerçekleştirme ve Türkiye'nin saldırılarını engellemesinin güç olacağını söyledi.

Engellere rağmen uluslararası çabaları sürdüreceklerine vurgu yapan Linde, “İsveç kimler tarafından gerçekleştirildiğinden bağımsız uzun süredir Suriye'de işlenen tüm suçların sorumlularını belirlenmesini istiyor. Doğal olarak Türkiye'nin işgali sırasında gerçekleştirdiği suçların araştırılmasını ve yargılanmasını gerekir” şeklinde konuştu.

Linde, HDP'li yöneticilerin durumlarının da kaygı verici bulduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Halkın seçilmiş temsilcilerinin demokratik görevlerini yapmalarına izin verilmeli. Biz bunu Stockholm ve Ankara'daki Türk yetkililerine söyledik. İsveç, Türkiye'nin gerçekleştirdiği insan haklarını Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik İşbirliği gibi uluslararası kuruluşların gündemine getiriyor.”

Muhalefet ve HDP yöneticileri, gazeteci, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerine yapılan baskıları sürekli olarak Avrupa Birliği gündemine getirdiklerini söyleyen Linde, İsveçli diplomatlarının tutuklu muhalifler ve halkın seçtiği parlamenterlerin duruşmalarına katıldığını belirtti.