AP’den Venezuela’daki darbeye destek kararı

Avrupa Parlamentosu, kendisini Venezuela Başkanı ilan eden ABD destekli aşırı sağcı Juan Guaido’yu “geçici meşru başkan” olarak tanıdı ve tüm AB ülkelerini aynısını yapmaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu bu Perşembe günü, sağcı muhalif Juan Guaido’yu Venezuela’nın “geçici meşru başkanı” olarak tanıdı.

Brüksel’de oylanan kararda, tüm Avupa Birliği ülkelerine “sert ve ortak bir tutum” alma çağrısı yapıldı.

Avrupa Parlamenterleri, Guaido’yu Bolivar Cumhuriyeti’nin başkanı olarak tanımakla birlikte, “programına da tam destek” verdi. AP’nin oyladığı tasarı, temel siyasi gruplar tarafından önerilmişti.

32 milyon nüfuslu Venezuela, ağır bir ekonomik ve siyasi kriz yaşıyor. Bir yanda ABD’nin ambargosu ve desteklediği sağcı muhalefet, diğer yandan kötü yönetim nedeniyle ağır eleştiriler alan sosyalist bir iktidar var. Sağcı muhalefetin darbe girişimleri nedeniyle kriz derinleşirken, bir çözüm bulunmaması halinde, dünyanın en şiddetli toplumsal krizlerinden birinin yaşanacağı uyarısı yapılıyor. ABD başta olmak üzere çok sayıda Batılı iktidar ve Latin Amerika ülkesi, Guaido darbesini destekliyor.

Guaido, 22 Ocak günü kendisini “devlet başkanı” olarak ilan etmişti. ABD Devlet Başkanı Donald Trump, hiç gecikmeden Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdı. AB’nin altı ülkesi İspanya, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Portekiz ve Hollanda, genel seçimler için Maduro’ya 3 Şubat gününe kadar süre tadı, aksi halde Guaido’yu başkan olarak tanıyacaklarını bildirdi.

AP’nin kararından önce hafta içerisinde Rus haber ajansı RIA’ya konuşan Venezuela Develt Başkanı Maduro, “Genel seçimleri daha erken yapmam çok iyi olur. Bu, çok iyi bir siyasi tartışma biçimi, halk oylaması ile iyi bir çözüm olur” demişti.

Buna karşın başkanlık seçimlerinin 10 ay önce gerçekleştiğini söyleyen Maduro, “Dünyada hiç kimseden ültimatom kabul etmeyeceğiz, şantaj kabul etmeyeceğiz. Venezuela’da başkanlık seçimleri yapıldı ve eğer emperyalistler yeni seçimler istiyorsa, 2025’i beklesinler” diye eklemişti.