Atina'dan Ankara'ya 'emperyalist fantezi' tepkisi

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Kıbrıs ve Mısır cumhurbaşkanları ile Lefkoşa'da yaptığı görüşmede Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de "emperyalist fanteziler" kurduğunu belirtti.

Yunanistan Başbakanı, Çarşamba günü Mısır ve Kıbrıs cumhurbaşkanları Abdulfetah El Sisi ve Nikos Anastasiades ile görüşmesinde Türk devletinin "Suriye'den Libya'ya, Somali ve Kıbrıs üzerinden hatta Ege Denizi ve Kafkasya üzerinden saldırgan eylemlerle birleşen emperyalist fantezileri" sürdürdüğünü kaydetti.

Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan ortak bir açıklamada da Türkiye'nin Doğu Akdeniz suları ile Libya ve Suriye'deki "provokasyonlarını" kınadı.

Mitsotakis, örnek olarak da Ankara ile Trablus hükümeti arasındaki "geçersiz anlaşmaya" dikkat çekti.

Türk devleti 2019'un sonunda, Müslüman Kardeşler ağırlıktaki Trablus hükümet ile deniz sınırlarına ilişkin bir anlaşma imzalamıştı. Ankara bu anlaşmayı kullanarak, Doğu Akdeniz'deki geniş alanlar üzerinde hak iddia ediyor.

Önemli gaz yatakları barındıran Doğu Akdeniz, Ankara'nın iştahını kabartırken Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır, bu sektördeki ekonomik haklarını ihlal eden "yasadışı" anlaşmayı kınadı.

Mısır ve Yunanistan, Türk devletine misilleme olarak geçen Ağustos ayında deniz sınırlarını çizmek için bir anlaşma imzalamışlardı.

Türk devletinin Ağustos ayında Doğu Akdeniz'de yasadışı gaz arama faaliyetlerine başlaması, bölgedeki gerilimi tırmandırdı. Atina, Kahire ve Lefkoşa, Ankara'nın faaliyetlerini bir çok kez kınadı.

Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır, bölgedeki enerji işbirliğini güçlendirmek için düzenli olarak zirveler düzenlerken, burayı Avrupa'ya gaz sağlamak için bir enerji merkezi haline getirmeye çalışıyor.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Türkiye sürekli gerginliği artırıyor ve bölgesel güvenliği baltalıyor" dedi.

Sisi ise, Yunan-Mısır anlaşmasını "uluslararası hukuk ve kurumlara saygı duyulduğunda" nelerin başarılabileceğinin bir örneği olarak selamladı.

Türkiye'nin "provokasyonları" Avrupa Birliği'nin de gündeminde bulunuyor. Konseyi Başkanı Charles Michel, 16 Ekim'deki Avrupa zirvesi ardından Ankara'nın bu yöndeki projelerine devam etmesi halinde yaptırım uygulayacaklarını belirtmişti.