Austrian Airlines Tahran’a uçuşları durdurdu

İran’da Ukrayna havayollarına ait bir uçağın düşmesi ardından Avustralya Havayolu şirketi (Austrian Airlines), Tahran’a yönelik uçuşlarını durdurdu.

Alman Lufthansa şirketinin bir şubesi olan Austrian Airlines, yaptığı yazılı açıklamada Tahran havalimanı etrafındaki hava sahasının güvenliğine ilişkin son raporlar ve durumdaki değişimler nedeniyle uçuşları durdurduklarını bildirdi.

Şirket, daha detaylı bilgiler elde ettikten sonra İran’a uçuşlara ilişkin yeni bir karar alacaklarını kaydetti.

Austiran Airlines’a ait bir uçak 9 Ocak günü Tahran’a doğru giderken, Sofia’da inişi yaptıktan sonra geri dönüş yapmıştı. Aynı gün Lufthansa’ya ait bir uçakta Frankfurt ile Tahran arası sefer yaparken, “tedbir” ve “güvenlik” gerekçesiyle Tahran’a gitmeden hedefe ulaşmadan geri dönüş gerçekleşmişti.

Austrian ve Lufthansa, ABD’nin yaptırımlarına rağmen Tahran ile uçuşlara devam ediyordu. Ancak Fransa Havayolları (Air France) ve İngiliz Havayolları (British Airways) gibi Avrupalı bir çok şirket, ABD’nin 2018’de İran’a yaptırımlara yeniden başlaması ardından uçuşlarını durdurmuştu.

Austrian Airlines’in kararı 8 Ocak’ta Ukrayna havayollarına ait Boeing tipi bir uçağın Tahran yakınında düşmesi ardından geldi. Uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetmişti. İngiltere ve Kanada uçağın kazara İran füzesiyle düştüğünü iddia ediyor. İran ise bu iddiayı reddediyor.