Avrupa’da dron yarışı başladı: Ayda bin adet üretilecek!
Ukrayna’daki savaşın gösterdiği gibi, dronlar artık modern savaşların vazgeçilmez araçları haline geldi. Avrupa ülkeleri de bu yeni gerçekliğe ayak uydurmak üzere harekete geçiyor.
Ukrayna’daki savaşın gösterdiği gibi, dronlar artık modern savaşların vazgeçilmez araçları haline geldi. Avrupa ülkeleri de bu yeni gerçekliğe ayak uydurmak üzere harekete geçiyor.
Avrupa ülkeleri, düşük maliyetli, yüksek etkili ve hızlı üretilebilen dron sistemleriyle askeri güçlerini yeniden şekillendiriyor. Artık hem okyanuslarda sörf tahtasına benzeyen gözlemcilerle hem de gökyüzünde jet motorlu kamikazelerle güvenliklerini sağlamlaştırmak istiyorlar. Ukrayna sahası, bu dönüşümün gerçek zamanlı laboratuvarı olarak işlev görüyor.
Avrupa ülkeleri deniz ve havada kullanılacak yeni nesil insansız araçlarla, Rusya gibi tehditlere karşı daha etkili savunma sistemleri geliştirmeyi amaç ediniyor.
BALTIK DENİZİ’NDE DRONLU NÖBET
Danimarka, Baltık Denizi'ndeki enerji altyapılarını ve denizaltı kablolarını korumak için yelkenli görünümündeki "Saildron" adında insansız deniz araçlarını devreye sokuyor. Kaliforniya merkezli bir şirket tarafından geliştirilen bu sistemler, radarlar ve yapay zekâ destekli sensörlerle donatılmış. ABD donanması tarafından da kullanılan bu araçlar, daha önce uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı balıkçılıkla mücadelede test edilmişti. Şimdi ise, Rusya kaynaklı sabotaj şüphesiyle Avrupa güvenlik mimarisine entegre ediliyor.
İRAN’DAN ESİNLENEN AVRUPA ‘ŞAHİD’İ
Öte yandan Avrupa, İran yapımı ve Rusya tarafından kullanılan "Şahid" kamikaze dronlarının başarısından ilham alarak kendi düşük maliyetli taarruz dronunu geliştiriyor.
Savunma sanayi devi MBDA tarafından tanıtılan bu yeni “tek yönlü etkileyici” (One-Way Effector), 3 metre uzunluğunda, jet motorlu ve 40 kg patlayıcı taşıyor. 500 km menzile sahip olacak bu dronlar, yüksek hızları (400 km/s) sayesinde hava savunmalarını şaşkına çevirebilecek şekilde tasarlandı.
AYDA BİN DRON ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR
Çokuluslu Avrupa şirketi MBDA, bu yeni drondan ayda 1000 adet üretmeyi hedefliyor. Bu, Avrupa'nın ABD silahlarına bağımlılığını azaltma çabasının da bir göstergesi. Aynı zamanda Ukrayna cephesindeki gelişmeleri yakından takip eden Dassault, Baykar gibi şirketler de farklı tipte saldırı ve taktik dron modelleriyle Paris’teki Bourget Savunma Fuarı'nda dikkat çekti.