Avrupa’da gençler iklim için alanlarda

Avrupa’da gençlerin iklimin korunması için tepkileri büyüyor. Belçika ve İsviçre’den sonra, Hollanda’da ilk kez binlerce genç iklim için yürüdü.

Perşembe günü dersleri boykot eden binlerce öğrenci Hollanda’nın Den Haag kentinde sokaklara çıktı. “Gezegenimizi daha da büyütelim”, “Sevişin, karbon dioksit yapmayın”, “Dinozorların da vakitlerinin olduğunu düşündüğüne eminim” yazılı dövizler taşıyan eylemciler, siyaset dünyasını harekete geçmeye çağırdı.

DEN HAAG’DA 15 BİN GENÇ YÜRÜDÜ

Bazı okullar, öğrencilerin eyleme katılmasına izin verse de, çoğu okulda öğrenciler derslere katılmayarak yürüyüşte yer aldı.

Bu ilk yürüyüşün başarılı olması ardından, organizatörler gençleri gelecek hafta Perşembe günü yeniden sokaklara çıkmaya çağırdı. Organizatörlere göre, Perşembe günkü yürüyüşe 15 bin kişi katıldı.

Hollanda’da sivil toplum örgütlerinin tarihi bir hukuki mücadelesi ardından yargı, Ekim ayında devlete, sera gazı emisyonlarını 2020’ye kadar en az yüzde 25 azaltma talimatı vermişti. Hükümet karar tepki gösterdi.

BELÇİKA’DA 20 BİN KİŞİ SOKAKLARA ÇIKTI

Belçika’da son bir aydır gençler her hafta Perşembe günü dersleri boykot ederek iklim için yürüyor.

7 Şubat’taki Louvain, Brüksel ve Arlon, en yüksek katılımlı yürüyüşlerin yapıldığı kentler oldu. Birincisine 10 bin, ikincisine 5 bin, üçüncüsüne 2 bin kişi katıldı. Toplamda ülke genelinde 20 bin dolayında öğrenci sokaklara çıktı.

İSVİÇRE’DEKİ EYLEMLERE 60 BİN KİŞİ KATILMIŞTI

2 Şubat Cumartesi küresel ısınmaya karşı İsviçre’nin birçok kentinde aynı andan alanlara çıkan onbinlerce kişi, yetkilileri uyararak “İklimi değil sistemi değiştirin” mesajı vermişti. Organizatörlere göre 60 bin kişi eylemlere katıldı.