AYBYK Türkiye’de ‘demokrasi’ ve Kürtleri tartışıyor

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK) Türkiye’de Yerel ve bölgesel demokrasi, kayyumlar ve Kürt meselesini gündemine alarak bugün saat 14h00’dan itibaren genel kurulda tartışma kararı aldı.

Daha önce Türkiye’de 31 Mart İstanbul yerel seçimlerinin sonuçları üzerine hazırlanmış raporları tartışmayı ve İstanbul Belediye Başkanını dinlemeyi gündemine alan AYBYK, Kürdistan uygulamaya konulan topyekûn kayyum politikası ve Türk devletinin Rojava’ya saldırına gelen yoğun tepkiler üzerine gündemini daha geniş tutma kararı aldı.

Türkiye’de yerel ve bölgesel demokrasinin gidişatı ve Kürt meselesini de gündemine alan AYBYK Kongresi bu şekilde Kürt halkının maruz kaldığı baskılara karşı duyarsız olmadığını ve bu baskıları kabul etmediği mesajını Ankara ve Avrupa başkentlerine iletmiş olacak.

Tartışmaların iki saat sürmesi bekleniyor. Türkiye’de yerel ve bölgesel demokrasinin geniş boyutta masaya yatırılacağı toplantıda, Kürdistan’da başta tutsak edilen ve yerlerine kayyum atanan yerel ve bölgesel seçilmişlerin içinde bulunduğu duruma dair tavır belirlenecek. Bu tutumun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Genel Sekreterliği ve AKPM ile Ankara ve AK üyesi 46 ülkenin başkentlerine iletilmesi bekleniyor.

Salı günü oturumlarına başlayan ve Perşembe gününe kadar çalışmalarına devam etmesi beklenen Kongre’nin oturumlarına HDP’yi temsilen de resmi bir heyet yer alıyor.

HDP HEYETİNİN GÖRÜŞMELERİ

HDP heyetinde Silopi Belediyesi Eş Başkanı Adalet Fidan, HDP Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP AK temsilcisi Fayık Yagızay ve HDP’nin yerel yönetimlerden sorumlu danışmanları yer alıyor. Edindiğimiz bilgiye göre HDP heyeti Kongre Başkanı Andreas Knape dahil, Almanya, Fransa gibi pek çok devlet heyetleri ile görüşmeler yapacak.

Hollanda heyeti ile görüşen HDP heyeti, parti olarak maruz kaldıkları tutuklama ve baskı furyasına rağmen 31 Mart yerel seçimlerinde Kürdistan’da kazanma, Türkiye’de ise AKP ve ortağı MHP’ye kaybettirme yöntemini izlediklerini dile getirdikleri öğrenildi.

Bunun sonucu olarak AKP’nin büyük şehirlerde kaybettiği ve HDP’nin ise Kürdistan’da Amed, Van ve Mardin başta olmak üzere 65 belediyeyi kazandığına dikkat çekildi. Ancak iktidarın bunu hazmetmeyerek kayyumlar ve tutuklamalar ile HDP ve dalga karşı yeni bir saldırı dalgası başlattığının altı çizildi.

HDP heyeti görüşmelerde AYBYK’nin kendi ilkeleri doğrultusunda, üyesi Türk devletine karşı, ilkelerine sahip çıkarak sorumluluklarını yerine getirme talebinde bulunuluyor.

HDP heyetinin Perşembe gününe kadar görüşmelerine yoğun olarak devam edeceği öğrenildi. Kulislerde edindiğimiz bilgilere göre, Salı günü basına kapalı yapılan AYBYK toplantısında çok sayıda üye Türk devletinin sistematik kayyum politikası ve Rojava’daki işgal saldırılarına karşı tepkilerini dile getirdi. AYBYK denetleme/monitoring, güncel işler komisyonu ve idari işler komisyonunun bu toplantılarında, Kongre’nin önlem alması gerektiğine dikkat çekildi.