Bağdat’ta İran yanlısı gösteri: ABD bayrağı yakıldı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen İran yanlısı bir protesto eyleminde, ABD bayrağı yakıldı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğrafı ayaklar altına alındı.

Her yıl Ramazan ayının son Cuma günü düzenlenen Kudüs Günü, ABD ve İsrail karşıtı gösteriye dönüştü. Kudüs Günü 1979 yılında İslami Cumhuriyet tarafından Filistinlilerle dayanışma adına kurulmuştu.

Hizbullah Tugayları ve El Nucaba milislerine ait üniformalı ve silahlı kişiler, başkentin doğusundaki bir meydanda ABD ve İsrail sembollerini yaktı. Protestocular ayrıca Donald Trump’ın portrelerini ayaklar altına aldı.

Washington yönetimi bir yıl önce İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. ABD ayrıca Devrim Muhafızları’nı terörist örgütler listesine aldı.

Mayıs ayı başında, bölgede ABD güçlerine yönelik her an saldırı olabileceği gerekçesini öne süren Washington, Körfez’deki askeri varlığını arttırdı, uçak gemisi, savaş gemileri, savaş uçakları ve Patriot bataryası gönderdi.

Bağdat’ta silahlı gruplar İran İslami devriminin ruhani lideri Ayetullah Humeyni’nin portreleri altında geçit yaparken, “Yüzyılın planına hayır” yazılı bir pankart ile, ABD’nin Filistin-İsrail sorununa ilişkin hazırladığı plana dikkat çekti.

Yürüyüşe katılan Hizbullah Tugayları ve Nucaba milis gücü de bir süre önce ABD tarafından “terörist” olarak sınıflandırılmıştı.

İran Dışişleri Bakanı’nın Irak’a yaptığı son ziyaret sırasında Iraklı yetkililer savaş tehlikesi konusunda uyarırken, bir çok kentte binlerce kişi “savaşa hayır” sloganıyla sokaklara çıkmıştı.