Bağdat’ta binlerce kişi ABD büyükelçiliğini hedef aldı

ABD’nin İran yanlısı bir milis gücünü bombalaması ardından Irak’ın başkenti Bağdat’ta binlerce kişi Amerikan büyükelçiliğini hedef aldı.

Amerikan büyükelçiliğine hücum eden binlerce kişi, ABD bayraklarını yaktı, gözetim kameralarını söktü ve “Amerika’ya ölüm” sloganını attı.

Hava saldırılarında öldürülen 25 kişi için cenaze töreni yapan eylemciler, yüksek güvenlikli Yeşil Bölge kontrol noktalarını aştı.

Ancak Irak güvenlik güçleri, büyükelçiliğin kapıları ile eylemciler arasına girdi. Üniformalı Haşdi Şabi milislerinden oluşan eylemciler arasında, Haşdi Şabi ve Irak bayraklarını taşıyan kadınlar da yer aldı. Eylemde, “Irak parlamentosu Amerikan birliklerini defetmeli, aksi halde biz defedeceğiz” yazılı pankart açıldı.

Amerikan savaş uçakları 29 Aralık günü İran’a yakın Haşdi Şaabi koalisyonu içerisindeki Hizbullah Tugayları’nın beş kampını bombaladı. Bombardımanda en az 25 kişinin öldüğü bildirildi. Haşdi Şabi’ye göre ölenler arasında komutanlar da var. Pentagon, Irak’ta üç, Suriye’de iki hedefi bombaladıklarını bildirdi. Bu saldırlar Kerkük’teki askeri üsse roket atışları sonucu, bir Amerikalının ölmesinden iki gün sonrasına denk geldi. Pentagon, son haftalarda Amerikan üslerine yönelik çok sayıda saldırı düzenlendiğini, Irak’ı bu konuda uyardıklarını belirtiyor. 29 Aralık’taki saldırıdan kısa bir süre sonra da Bağdat yakınlarında Amerikan askerlerinin bulunduğu Taji askeri üssüne dört katyuşa roketi düştü.