Bağdat, Washington’dan çekilme için heyet göndermesini istedi

Irak’ın istifa eden Başbakanı Adıl Abdulmehdi, ABD’nin ülkedeki askeri birliklerini çekmesini organize etmek amacıyla bir heyet göndermesini istedi.

ABD’nin 3 Ocak’ta Bağdat’ta Iraklı general Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi El Mühendis’inin öldürmesinden sonra ülkede Amerikan karşıtı duygu güçlendi. Iraklı yetkililerin ABD ile mesafeyi giderek açmasının İran’a yaradığı belirtiliyor.

3 Ocak’taki saldırı ardından Irak Parlamentosu’nun Amerikan güçlerinin çekilmesi yönünde aldığı kararın ardından bir süre önce istifa eden Başbakan Adıl Abdulmehdi, Perşembe günü geç saatlerde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu aradı.

Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamaya göre, Abdulmehdi, Pompeo’dan “Irak parlamentosu kararının hayata geçirilmesi için gerekli mekanizmaların kurulması amacıyla temsilciler göndermesini” istedi.

ABD’nin Irak’ta 5.200 dolayında askeri konuşlu bulunuyor. ABD’nin birliklerini çekmesi kararından sonra, 74 üyesi olan DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyondan da birliklerini çekmesinin isteneceği ifade ediliyor.

Washington’un resmi olarak bir çekilme planı yok ancak kısa bir süre önce sızan bir mektup ortalığı karıştırdı. ABD’nin Irak komutanlığı, Bağdat yönetimini resmi bir mektupla geri çekilme sürecinin başladığı konusunda bilgilendirdi. Mektubun basına sızması ardından Washington yönetimi “taslak” olduğunu ve hata sonucu gönderildiğini savundu.