Baltık'ta denizcilik şirketlerinde işçi kıyımı

Salgın dolayısıyla Baltık Denizi'nde yolcu ve yük taşıyan şirketler, binlerce çalışanının işine son verirken, 49 yıllık Birka adlı gemicilik şirketi iflas ettiğini açıkladı.

Tallink Silja adlı gemicilik şirketinin İsveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Rusya ve Almanya'da 6 bini aşkın çalışanı bulunuyor. 15 gemisi olan şirket daha önce 1200 çalışanını zorunlu izne ayırmıştı.

Şimdi de şirket yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, 2500 civarında işçiyi işten atabilmek ve zorunlu izne ayırmak için sendikaları görüşmelere çağırdığını duyurdu.

Şirket, geçtiğimiz hafta başında Estonya ve Letonya'da sendikalarla görüşmeye başladığını açıkladı. Şirketin Finlandiya'da iki gemide görev yapan 1200 çalışanının neredeyse tamamı zorunlu izinde.

Tallink Silja'nın Genel Müdürü Paavo Nögene, Hbl gazetesine bilet satışlarının son 3 hafta içinde azaldığını söyledi.

VİKİNG LİNE SENDİKALARLA GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

İskandinavya'nın en büyük gemicilik şirketleri arasında yer alan Viking Line da 1 Eylül gününden itibaren sendikalarla görüşmelerin başladığını açıkladı. Görüşmeler İsveç, Finlandiya ve Estonya'da çalışan 570 işçiyi kapsıyor.

Şirket yetkilileri, bunlardan 200'ünün işten atmak veya zorla ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalacaklarını söylüyor. 2900 çalışanı olan Viking Line'ın Genel Müdürü Jan Hansen, salgından sonra ortaya çıkan duruma uyum sağlamak zorunda kaldıklarını öne sürdü. Alınacak tasarruf önlemlerinin kalıcı olacağını ifade etmekten kaçınmadı.

Salgının yaygınlaşmasından sonra şirket, Finlandiya'daki sendikaları görüşmelere çağırmış, gemi ve karada görev yapan 2400 çalışanını 90 gün süreyle zorunlu izne ayırmıştı.

Finlandiya Hükümeti, salgından dolayı çalışanları izne ayıran gemicilik şirketlerine 24,7 milyon avro destek vereceğini açıklamıştı.

49 YILLIK ŞİRKET İFLASA SÜRÜKLENDİ

Baltık Denizi'nde 49 yıldan beri Finlandiya ve İsveç arasında yolcu ve yük taşıyan Birka Cruises Ab. şirketi koronavirüs nedeniyle çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Şirkette çalışan 509 personelin işten çıkarılması için sendika ile işveren arasında müzakereler sürüyor.

Birka Cruises Ab. Genel Müdürü Björn Blomqvist, gemicilik şirketinin koronavirüs nedeniyle tüm çalışmalarını durdurduğunu duyurdu.

İnternet sitesinde şirketin kapatılmasının nedeni olarak ”Covid-19 pandemisinin ekonomik sonuçları” ifadesi kullanıldı. ”Seyahatlerin nasıl gelişeceğinin belirsizliği nedeniyle düşünülmesi gereken tüm alternatifleri değerlendirdikten sonra bu kararı almak zorunda kaldık” denildi.

Şirketten seyahat için yer ayıran müşterilere yatırdıkları paranın tamamının otomatik olarak geri ödeneceği belirtildi.

STENA LİNE 950 ÇALIŞANININ İŞİNE SON VERDİ

Baltık Denizi'nde İsveç, Danimarka, Almanya, Letonya ve Polonya arasında yolcu ve yük taşıyan Stena Line gemicilik şirketi de İsveç'teki gemi ve limanlarda çalışan toplam 950 çalışanının işine son verme kararı aldı.

İşverenin daha sendikalarla müzakereler devam ederken basın açıklamasıyla işten atılmaları duyurması çalışanların tepkisine neden oldu.

Stena Line Genel Müdürü Carl Mårtensson, yazılı açıklamasında, farklı değişimlerin ve işten atılmaların gündeme gelebileceğini belirtti. ”İçinde bulunduğumuz durumda olumsuzlukları sınırlamak ve ulaşım çalışmalarını güvenle sürdürebilmek için giderlerimizi yeniden düzenlemekten başka seçeneğimiz yok” ifadeleriyle işten atılmaları savundu.