Belçika mahkemesi, hükümeti Covid tedbirlerini kaldırmaya mahkum etti

Brüksel’de 1.Asliye Mahkemesi, hükümeti 30 gün içinde tüm Covid-19 kısıtlamalarını kaldırmaya mahkum etti, aksi halde her gün 5 bin Euro ceza verecek.

İnsan Hakları Ligi (LDH) avukatları 22 Şubat günü yaptığı suç duyurusunda, Covid-19 tedbirleri adı altında temel özgürlüklerin ihlal edildiği tepkisinde bulunmuştu.

Mahkeme Çarşamba günkü duruşmada avukatları haklı buldu ve Belçika Devleti’ni mahkum etti.

Karara göre Belçika Devleti, Anayasa’da tanınan temel hak ve özgürlükleri kısıtlanmasına yol açan “illegal duruma” son verilmesi için uygun tüm tedbirlerin alınması gerekiyor.

Karar, 28 Ekim 2020’de bakanlık kararnamesi ile sonrasında devam eden kararnameleri hedef alıyor. Diğer bir ifadeyle, sözkonusu kararnamelerle getirilen tüm tedbirlerin 30 gün içinde kaldırılması gerekiyor, aksi halde her gecikme için günde 5 bin Euro ceza ödenmesi gerekecek.

İnsan Hakları Ligi’ni temsil eden avukatlar Audrey Lackner ve Audrey Despontin, karar için “tarihi zafer” dedi.

Avukatlar, “Hukuk devleti ve demokrasi için önemli bir gün” derken, mahkemenin sözkonusu tedbirlerin illegalliğini tespit etmesinin de memnuniyet verici olduğunun altını çizdi. Kararnameler 2007 yasasına dayandırılıyor.  Ancak avukatlara göre bu yasa bir pandemiyi yönetmek için değil. Bu yüzden bir yasa oluşturulması ve parlamentoda tartışma yürütülmesi talep ediliyor.