Belçika ve Almanya’da en az 93 ölü, yüzlerce kişi kayıp

Belçika ve Almanya’yı vuran şiddetli yağışların meydana getirdiği sel felaketlerinde en az 93 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi kayıp.

Almanya’nın batısı aşırı yağışlar nedeniyle sular altında kaldı. Ağır hasar oluştu. Yetkililere göre en az 81 kişi hayatını kaybetti.

Bini aşkın kişiden de haber alınamıyor. Yetkililer sadece Rheinland-Pfalz eyaletinde 1300 kişiden haber alamadıklarını bildirdi. Ancak iletişimsizliğin telefon hatlarındaki aksamalardan kaynaklı olduğu sanılıyor. Bu eyalette hayatını kaybedenlerin sayısı 50’ye yükseldi.

Rheinland-Pfalz Eyaleti İçişleri Bakanı Roger Lewentz, somut olarak 40, 50 veya 60 kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, “Eğer bu kadar zaman içerisinde bir kişi hayatta olup olmadığına dair işaret vermiyorsa, en kötüsünden endişe etmek gerekiyor” dedi.

BELÇİKA’DA 12 ÖLÜ

Belçika’da Perşembe gününden bu yana başta Liege eyaleti olmak üzere Valon bölgesinde son onlarca yılda bu boyutta nadiren görülen su baskınları yaşandı. Su baskınlarında en az 12 kişi öldü, birçok kişi kayıp. Can kayıpları Aywaille, Eupen, Verviers, Pepinster, Rendeux, Philippeville ve Chaudfontaine’de yaşandı. Pepinster’de bir köprü ve on ev yıkıldı.

Lüksemburg ve Hollanda da aşırı yağışlardan etkilendi. Maastricht’in birçok mahallesi sular altında kaldı ve tahliye edilmek zorunda kaldı.

FRANSA’DA DA ALARM VERİLDİ

Aşırı yağışlar Fransa’da da başladı. Ülkenin kuzey doğusunda 11 ilde turuncu alarm verildi.

KÜRESEL ISINMANIN SONUCU

Bu aşırı iklim olayları, küresel ısınmanın sonucu olarak değerlendiriliyor. Almanya İçişleri Bakın Horst Seehofer, “Bu aşırı meteorolojik kaprisler iklim değişikliğinin sonuçlarıdır” dedi. Seehofer, Almanya’nın “çok daha iyi hazırlanması” gerektiğini söyledi.