Biden, Rusya'ya yeni yaptırımlar açıkladı

ABD Başkanı Biden, Putin'i savaşı seçmekle suçlayarak Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının 'ağır bedelle' karşı karşıya kalacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıkladı ve Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle ülkeye “ağır bir maliyet” getirme sözü verdi .

Bugün Beyaz Saray'dan konuşan Biden, Ukrayna'ya desteğini dile getirdi ve yaptırım paketinin Moskova ile uluslararası ticareti sınırlayacağını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresini cezalandıracağını söyledi.

Biden, "“Putin saldırgandır; Putin bu savaşı seçti ve şimdi sonuçlarına o ve ülkesi katlanacak" dedi.

Yaptırımlar, ülkenin en büyük bankası da dahil olmak üzere 1 trilyon dolardan fazla varlığa sahip dört Rus bankasını hedef alıyor. ABD başkanı, "Bu, Amerika'da sahip oldukları her varlığın dondurulacağı anlamına geliyor" dedi.

Biden ayrıca yaptırımların Putin'e yakın zengin Rusları hedef alacağını söyledi. "Önümüzdeki günlerde yozlaşmış milyarderlere karşı bu atamaların davul ritmini sürdüreceğiz" diye söz verdi.

Avrupa ülkeleri de işgal nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladı. İngiltere, düzinelerce Rus bankasını, işletmesini ve varlıklı seçkinleri hedef alan önlemler açıkladı ve Rusya'nın ulusal havayolu Aeroflot'u ülkenin hava sahasından yasakladı.

ÇERNOBİL SANTRALİ ELE GEÇİRİLDİ

Rus kuvvetleri gece boyunca Ukrayna genelinde hedefleri bombaladı.

Ukraynalı yetkililer, Perşembe günü ülkenin kuzeyindeki Çernobil'deki eski nükleer santrali ele geçiren Rus kuvvetleriyle karada da çatışmaların sürdüğünü söylediler.