Binlerce Honduraslı göçmen ABD yolunda

Binlerce Honduraslı göçmen ABD’ye ulaşma umuduyla Cumartesi günü sınırı zorlayarak Guatemala’ya giriş yaptı.

Polise göre en az 9 bin Honduraslının bulunduğu karavan, Guatemala içerisinde 50 kilometre ilerledi.

3 bin 500 kişiden oluşan en baştaki grup, Chiquimula ilindeki Vado Hondo kentinde bulunan bir polis kontrol noktasında onlarca polis ve asker engeliyle karşılaştı.

Bazıları polis kordonunu zorlarken gözaltına alındı. Yerel Göçmenler Servisi, göçmenlerden kimliklerini ve Covid testlerini istedi.

Göçmenlik Genel Müdürü Guillermo Miaz, göçmenlerden ülkelerine geri dönmelerini istedi.

Televizyonda konuşan Diaz, polisiye tedbirlerin bundan böyle arttırılacağını belirterek, “Geçemeyecekler” dedi.

Göçmen karavanı Cuma günü sabah erken saatlerde Tegucigalpa’nın 180 kilometre kuzeyindeki San Pedro Sula kentinden yola çıkmıştı. Bu göçmenler daha iyi bir yaşam umuduyla ABD’ye ulaşmaya çalışıyorlar.

Göçmenlerin Guatemala içerisinde 450 kilometre yol kat ettikten sonra güney batıdaki Tecun Uman sınır kapısından Meksika’ya girme teşebbüsünde bulunmaları bekleniyor.

2018 yılında da binlerce kişi ABD sınırına girmeye çalışmış, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ordu harekete geçirilmişti.

Birleşmiş Milletler’e göre, her yıl 500 bin kişi Meksika’nın güney sınırını geçerek, daha sonra ABD’ye gitmek için yol arıyor.

Paradoksal olarak, ABD vatandaşları bir yüzyılı aşkın bir süredir Latin Amerika ülkelerine canları istediklerinde ya da bu halkları sömürme amaçlı, girip çıkıyorlar. Onlar için kapalı bir sınır bulunmuyor. Ancak bu tek yönlü bir özgürlük olarak dikkat çekiyor.

Guatemala ve Salvador’da olduğu gibi Honduras’ta da çeteler terör estiriyor. 9 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 68’i yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Honduras, dünyanın en şiddetli ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor.