BM’den keyfi tutuklamalara karşı mesaj

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, tüm hükümetlere çağrı yaparak haklarını kullandıkları için tutuklanan herkesin serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 75’inci yılında bir açıklama yapan Türk, haklarını kullandıkları için gözaltına alınan herkesin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

"Kalplerinize ulaşın, davalarını gözden geçirin ve bu yıla Evrensel Beyanname'nin vizyonu doğrultusunda bir adım atarak başlamak için bir seçim yapın” diyen Türk, tüm insanların özgür ve eşit, onurlu ve haklara sahip olarak yaşadığı bir dünyayı amaçladıklarını söyledi.

Türk, yeni yıla kendi ailesiyle birlikte girerken düşüncelerinin, sevdikleri insan haklarını kullandıkları için gözaltı merkezlerinde tutulanlarla olduğunu ifade etti. 

“Bu kişiler arasında çevre savunucusu olarak çalışanlar, iklim eylemi konusunda çalışanlar ya da ayrımcılığa karşı çıkanlar olduğu gibi, suiistimallere ve yolsuzluğa karşı seslerini yükseltenler, asli işlerini yaptıkları için hapse atılan gazeteciler ve insan hakları aktivistleri de bulunuyor” diyen Türk, "İktidardaki herkesi İHEB'i hayata geçirmeye ve keyfi gözaltılara bir an önce son vermeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.