BM Eşitlik Forumu önemli hedeflerle toplanacak

Geçtiğimiz yıl salgın önlemleri nedeniyle ertelenen BM Eşitlik Forumu’nun birçok konuda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için önayak olması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından organize edilen ve kadın-erkek eşitliğinde önemli bir konvansiyonun ortaya çıkmasına vesile olması beklenen ‘Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’, bu yıl 30 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle açıklama yapan UN Women İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka ile ev sahibi Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, forumdan oldukça umutlular.

İki ismin yaptığı ortak açıklamada, Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nun kadın-erkek eşitliğinin sağlanması yolunda ‘somut, hedefi olan ve sürdürülebilir’ angajmanlar için vesile olması gerektiği vurgulandı. Forumda devletlerin ve uluslararası organizasyonların yanı sıra sivil toplum örgütler, kadın ve gençlik dernekleri ile özel sektör temsilcilerinin yerlerini alacağı belirtilen açıklamada, kadın-erkek eşitliği yönünde önemli ilerlemeler sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Covid-19 salgınının eşitsizlikleri daha da arttırdığına dikkat çekilen açıklamada, özellikle kadınların salgınla mücadelede ön cephede yer aldıkları hatırlatıldı. Açıklamada, salgın sonrası için toplumların yeniden ‘inşa edildikleri’ bir ortamda kadınların haklarının küresel çapta yok edilmesi çabalarına karşı ortak mücadele edilmesi çağrısı yapıldı.

UN Women tarafından düzenlenecek forumun geçtiğimiz yıl, yani 1995’te kabul edilen Pekin Eylem Programı’nın 25’nci yıldönümünde yapılması planlanıyordu. Ancak Paris’te düzenlenecek forum, Covid-19 salgın nedeniyle ertelenmişti.

Forumda kız çocuklarının eğitime eşit biçimde erişimi, kadının kendi bedenine hükmetmesi, kadına yönelik şiddetle mücadele, ekonomik ve sosyal olanakların arttırılması ile kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer edinmeleri gibi başlıklar öne çıkacak.