BM: Libya’daki yabancı birlikler ve paralı askerler çekilmeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya’nın yeni yetkilileri ile yaptığı görüşmede, yabancı birlikler ve paralı askerlerin çıkması gerektiğini belirtti.

Genel Sekreter sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı yazılı açıklamada, Guterres’in Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed El Menf ve Başbakan vekili Abdul Hamid Dbeybah ile ayrı ayrı görüştüğünü bildirdi.

Dujarric, “Genel Sekreter bu görüşmeler sırasında BM’nin Libya’daki seçimleri desteklemeye, ateşkesi gözetmeye hazır olduğu ve yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğinin altını çizdi” dedi.

BM’ye göre Aralık ayı itibariyle Libya’da halen 20 bin dolayında paralı asker ve yabancı asker bulunuyordu.

Dujarric, basın toplantısı sırasında sözkonusu güçlerin geri çekilmeye başlayıp başlamadığına ilişkin bir soru üzerine, olumsuz yanıt verdi.

Sözcü, “Yabancı birliklerin çekilmesi konusunda ek bir bilgiye sahip değilim. Bunun mümkün olan en hızlı şekilde gerçekleşmesini istiyoruz” diye ekledi.

Sözcüye göre Antonio Guterres, El Menfi ve Dbeybah’ı atanmasını kutladı ve bu ekibin 24 Aralık’ta öngörülen genel seçimlere kadar çalışmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Libya’nın yeni yöneticileri Şubat ayı başında, BM çatısı altında İsviçre’de yapılan müzakereler sırasında belirlendi.  Abdul Hamid Dbeybah geçici başbakan olarak belirlenirken, Başkanlık Konseyi’nin üç üyesi de aynı oylamada seçildi. Bu ekibin seçimlere kadar devletin kurumlarını birleştirmesi ve seçim güvenliğini sağlaması gerekiyor. Görüşmeler Cenevre dolaylarında gizli tutulan bir yerde Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun 75 üyesinin katılımı ile gerçekleşti.  Dbeybah seçildikten sonra 21 günü aşmayacak şekilde hükümet kabinesini kurması gerekiyor. Başarısız olması halinde, diyalog forumu üyeleri tarafından durum yeniden değerlendirilecek.

Libya’da 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.  Ülkede yabancı güçlerin dahil olduğu, iki farklı yönetim var. Bir yanda BM tarafından kabul edilen Trablus merkezli ve özellikle Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti, diğer yanda özellikle Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli doğu merkezli Halife Hafter öncülüğündeki hükümet var.