BM’nin Libya elçisi istifa etti

Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya özel temsilcisi Ghassan Salame, sağlık nedenlerini gerekçe göstererek istifa etti.

Twitter hesabında açıklama yapan Salame, iki buçuk yol boyunca Libyalıları bir araya getirmeye ve dış müdahalelere karşı koymaya çalıştığını belirtti. Salame, sağlık nedenleriyle istifa ettiğini bildirdi.

Lübnanlı diplomat Salame, Libya’da kalıcı bir çözüm amacıyla Cenevre merkezli müzakerelere öncülük ediyordu.

Ankara destekli Trablus hükümeti ile Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümetin temsilcileri, en son Şubat ayının son haftasında davet edildikleri müzakerelere katılımlarını askıya almışlardı.

Ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Nisan 2019’da başkent Trublus’u Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) elinden almak için operasyon başlatmıştı. Çatışmalar son aylarda dış güçlerin müdahalesi arttı. Özellikle Türkiye, Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus hükümetine açık bir şekilde destek verdi. BM’nin silah ambargosunu ihlal eden Türkiye, binlerce çete mensubu ve Türk askerinin yanısıra, zırhlı araçlar, dronlar ve silah sevkiyatı yaptı. Hafter güçlerini ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve bazı batılı ülkeler destekliyor.