BM: Orta Afrika’da iki ayda 200 bini aşkın kişi göçe maruz kaldı

Birleşmiş Milletler, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan şiddetten dolayı iki ay içerisinde 200 bini aşkın kişinin göçe maruz kaldığını, bunun yarısından fazlasının komşu ülkelere kaçtığını belirtti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), silahlı grupların başkent Bangui’ye doğru operasyon başlatmasından bu yana 92 bin mültecinin Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne, 13 bin 240 kişinin Kamerun, Çad ve Kongo’ya kaçtığını kaydetti. Bu da toplam 105 bini aşkın kişinin komşu ülkelere sığındığı anlamına geliyor.

Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Boris Cheshirkov, düzenlediği bir basın toplantısında “Mülteciler akmaya devam ediyor” dedi.

Ayrıca BM İnsani İşler Koordinasyonu Bürosu’nun verilerine göre 100 bin dolayında kişi ülke içerisine göçe maruz kaldı.

"Kalıcı istikrarsızlık insani yardım çabalarını engelliyor ve iç göçe maruz kalanlara erişimde zorluklar çıkarıyor” diyen BMMYK, Bangui’ye yardım ulaştırmak için kullanılan temel yolun kapalı olduğunu kaydetti.

BM kurumuna göre, silahlı gruplar toplulukların sığındığı Batangafo ve Bria tesislerinde bulunuyor. Bu durumun da göç mağdurlarını korumayı zorlaştırdığı ve zorla silah altına alma riski yarattığı ifade edildi.

Boris Cheshirkov, "Silahlı gruplar hareket ettikçe insan hakları ihlalleri konusunda çok rahatsız edici raporlar alıyoruz. Hızlı bir şekilde artan yağmalar ve cinsel şiddeti duyuyoruz ve durum gerçekten endişe verici” dedi.  

Orta Afrika Cumhuriyeti, bu hafta çoğunluğu silahlı grupların kontrolündeki ülke genelinde 15 günlüğüne acil durum ilan etti.

Ülkedeki seçimler de böyle bir ortamda gerçekleşti ve Faustin Archange Touadéra yeniden cumhurbaşkanı seçildi.