BM uzmanları Guantanamo’nun kapatılmasını istedi

Birleşmiş Milletler’in görevlendirdiği bağımsız uzmanlar, askeri cezaevi Guantanamo’da “sürekli insan hakları ihlallerinin yaşandığı” tepkisinde bulunarak, ABD’den bu cezaevini kapatmasını istedi.

Guantanamo askeri cezaevi, Washington tarafından 11 Eylül saldırıları ardından “terörizme karşı mücadele” adı altında açıldı.

Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilen ancak BM adına konuşamayan 12 bağımsız uzman ortak bir açıklama ile Guantanamo’nun kapatılmasını istedi.

Açıklamada, “İşkence veya kötü muamele eşliğinde yargılanmadan yirmi yıl boyunca keyfi gözaltılar hiçbir hükümet için, özellikle de insan haklarının korunmasını talep eden bir hükümet için kabul edilemez” denildi.

Küba’nın güney doğusundaki askeri deniz üssüne bağlı cezaevine ilk tutuklular 20 yıl önce 10Ocak 2002’de konuldu.  Uzmanlar, burası için “yasal kara delik” ifadesini kullanırken, ABD’nin insan hakları lehine taahhütleri üzerinde “bir leke” olduğunu belirtti.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin yeni üyesi olan ABD için önemli olanın “sürekli insan hakları ihlallerinin yaşandığı bu iğrenç sayfayı kapatmak” olduğunu kaydeden BM çalışma grubu, cezaevindeki tutukluların çıkarılması veya güvenli bir üçüncü ülkeye gönderilmesini, maruz kaldıkları keyfi tutuklama ve işkencelerden dolayı tazminat tedbirleri alınmasını istedi.

Uzmanlar ayrıca 2002 yılından beri yedi tutuklunun cezaevinde öldüğünü, 7 şüpheli intihar vakası yaşandığını ve herhangi bir adli soruşturma olmadığını belirtti. BM uzmanları, işkence sorumlularının adalet önünde hesap vermesi çağrısında bulundu.

Guantanamo Bay cezaevine 780 dolayında tutuklu gönderildi.  Bunlar önce kafeslere, ardından hücrelere konuldu. Bazıları herhangi bir mahkumiyet olmadan 10 yılı aşkın bir süreden sonra olmak üzere çoğu tutuklu serbest bırakıldı.

Mevcut durumda 39 tutuklu bulunuyor. Bunların 13’ünün serbest bırakılabilecek durumda oldukları belirtiliyor. 14 kişi de serbest bırakılmayı umarken, 10 kişi henüz yargılanmadı, iki kişi mahkum edildi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, pazartesi günü yaptığı açıklamada Amerikan yönetiminin Guantanamo Bay cezaevini kapatma taahhüdünü sürdürdüğünü belirterek, “İzlenecek yolu incelemekteyiz” dedi.