BM ve Berhem Salih’den güvenlik güçlerine tepki

Birleşmiş Milletler ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, protesto eylemlerine karşı şiddet kullanan güvenlik güçlerini eleştirirken, Bağdat hükümeti “sabotajcıları” suçladı.

Salı günü başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki bir çok kentte iş ve kamu hizmeti talebiyle protesto eylemleri yapıldı. Bu toplumsal tepkinin, daha öncekilerden farklı olarak sosyal ağlar üzerinde örgütlendiği, herhangi bir parti veya dini liderin çağrıda bulunmadığı ifade ediliyor. Artan işsizlik, yetersiz kamu hizmetleri ve yolsuzluk protestoların hedefinde bulunuyor.

GERÇEK MERMİLER KULLANILDI

Güvenlik güçleri eylemcilere karşı gerçek mermi, plastik mermi, tazyikli su ve gaz bombaları kullandı. Bağdat’ta saatlerce silah sesleri duyuldu. Sağlık Bakanlığı’na göre iki eylemci öldü, çoğu sivil olmak üzere 200 kişi yaralandı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Saad Maan, “şiddeti yayma” amacındaki “sabotajcıları” suçladı.

SALİH: BARIŞÇIL EYLEM ANAYASAL HAKTIR

Bu açıklamadan sonra Cumhurbaşkanı Berhem Salih Twitter üzerinde tepki göstererek, “barışçıl eylemin anayasal bir hak” olduğunu belirtti. Salih, “Ve güvenlik güçleri vatandaşların haklarını korumak için buradadır” dedi.

Salih, “Gençlerimiz reform ve iş istiyor, bu meşru talepleri karşılamak bizim görevimizdir” diye ekledi.

PROTESTOCULAR YENİDEN SOKAKLARA ÇIKTI

Çarşamba günü yeniden Bağdat'ta protesto eylemleri düzenlendi. İki mahalledeki eylemler sırasında güvenlik güçleri yeniden gerçek mermi kullandı. Protesto eylemleri El Şaab ve Zafaraniye mahallelerinde gerçekleşti. 

DÜNYANIN EN ÇOK YOLSUZLUK YAPILAN ÜLKELERİNDEN BİRİ

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre Irak dünyanın en çok yolsuzluk yapılan 12’nci ülkesi durumunda. Resmi kurumlara göre 2003’te Saddam rejiminin devrilmesinden bu yana en az 410 milyar euronun kayıplara karıştığını belirtiyor. Bu da Irak’ın yurt içi gayrı safi milli hasılasının iki katı, devlet bütçesinin dört katı bir miktara denk geliyor.

BM ‘ENDİŞELİ’

Birleşmiş Milletler’in Irak temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, yaşanan olaylardan “çok endişe” duyduğunu belirterek, yetkilileri itidalli olmaya çağırdı.

PARLAMENTO SORUŞTURMA İSTEDİ

Parlamento İnsan Hakları Komisyonu da eylemcilere yönelik şiddete tepki göstererek “hata” olduğunu ve “sorumluların hesap vermesi gerektiğini” belirtti. Parlamento Başkanı ile Şii lideri Muktada Sadr, soruşturma talep etti.

BAŞBAKAN GÜVENLİK GÜÇLERİNİ SAVUNDU

Bu tepkilerin aksine Başbakan Adıl Abdul Mehdi ise “Silahlı kuvvetlerin saldırganlar karşısında büyük bir sorumluluk” gösterdiğini savundu. Mehdi, sivil ölümlerden “saldırganları” sorumlu tuttu. Bu açıklama, sosyal ağlarda sert tepkilere yol açtı. Çok sayıda siyasetçi de eylemcilere desteklerini açıkladılar.